Interessante fakta om smykker

Interessante fakta om smykker

Rent sølv er mykt

Edelmetallet sølv er i ren form et av de mykeste edle metallene, og rent sølv kan derfor ikke brukes til smykker. For å gjøre sølv hardere slik at det kan brukes til smykker, blandes det med 7,5 prosent kobber. Denne blandingsformen er den de fleste av oss kjenner og som er stemplet 925 på grunn av blandeforholdene.

24 karat gull

Som sølv er rent gull også mykt. Faktisk er 24k gull så mykt at du kan forme det med hendene. 24k gull, som også kalles fint gull, er så fleksibelt at du kan flate ut ett gram gull til én hel kvadratmeter, som kan bli så tynt at det er gjennomsiktig.

Varierende ringstørrelser

Hvis du for eksempel er størrelse 55 på venstre ringfinger, kan du ikke alltid regne med at det er samme størrelse du trenger på høyre side.

Ringstørrelser varierer ofte fra den ene hånden til den andre, da du ofte har større og kraftigere fingre på den dominerende hånden.

flettet ring

Rose gull

Metallet rosegull er ikke et rent metall. Rosegull får sin rosa farge ved at rent gull blandes opp med kobber. Det finnes flere typer blandingsforhold som kan brukes til å lage rosegull , men de mest typiske forholdene er 75 prosent gull og 25 prosent kobber.

Verdens eldste smykker

I en hule øst for Cape Town i Afrika har forskere funnet det som antas å være verdens eldste smykker. Her har du funnet små sneglehus som kan ha blitt farget, og de er 75000 år gamle. 

Perler

Perler i dag produseres ofte kunstig av mennesker. Her fører du et fremmedlegeme inn i muslingen, som setter seg fast i mantelvevet og setter i gang en reaksjon inne i muslingen. Deretter starter perleprosessen, hvor det dannes en perlemor i mantelvevet som senere blir til en perle. Disse perlene er fortsatt ekte perler, prosessen er bare annerledes og de kan bli kjent som kunstige perler.

hjerte anheng

Fødselssteiner

Det er en rekke edelstener, som hver representerer en bestemt måned. Det sies at steinene er ment å bringe lykke til de som har bursdag den måneden. Dette betyr at det er 12 forskjellige edelstener, som er under kategorien fødselssteiner.

Troen på fødselssteiner og deres formål antas å ha sin opprinnelse i enten Tyskland eller Polen og har vært en tradisjon siden 1600-tallet. De 12 fødselssteinene har blitt endret flere ganger i løpet av årene, og de kan fortsatt variere i ulike kulturer.

Her får du listen slik at du kan finne fødselssteinen din og en link direkte til CHANTI's utvalg:

Januar - Granat

Februar - Ametyst

Mars - Akvamarin

April - Diamant

Mai - Smaragd

Juni - Perle og Månestein

Juli - Rubin

August - Peridot

September - Safir

Oktober - Opal og Turmalin

November - Topas & Citrin

Desember - Turkis

doubledouble

Syntetiske diamanter

Syntetiske diamanter er menneskeskapte diamanter. Syntetiske diamanter har blitt produsert i mange år, men har først de siste årene sneket seg litt inn i smykkeindustrien. Ved å se på en syntetisk diamant og en naturlig diamant vil det blotte øye som oftest ikke kunne se forskjell. Selv om de syntetiske diamantene har kommet inn i smykkeindustrien, er det bare 2 prosent av alle diamanter som brukes til smykker, som er syntetiske. Imidlertid er de syntetiske diamantene populære for industrielle forhold, hvor de står for 98 prosent.

De første diamantene

Vi må tilbake til 600 år f.Kr. Her ble de første diamantene funnet i undergrunnen til India. Den gang var diamanter et symbol på manndom, mot og storhet, som er en kontrast til det feminine uttrykket som diamanter har i dag.

Selv om diamantene ble funnet i India mange hundre år før, fant de først veien til Europa på 1600-tallet, hvor det til og med skulle ta hele 100 år før diamantene ble ettertraktet.

India var den eneste kilden til diamanter frem til tidlig år 1700, da det ble funnet en stor mengde diamanter i Brasil, noe som satte i gang diamantindustrien i Europa. Omtrent 100 år senere, den største mengden diamanter som noen gang er funnet. De ble funnet i Sør-Afrika, som i dag er en av de største eksportørene.

Edelstener

Visste du at noen av de mest populære edelstenene er milliarder av år gamle? En diamant kan f.eks. være opptil 3 milliarder år gammel. Diamanter lages nesten 200 km under jorden, hvor de er under press og sakte beveger seg mot jordoverflaten.

Det samme gjelder nesten edelstenrubinen, som antas å være opptil 2,5 milliarder år gammel. Imidlertid ble ikke alle edelstener dannet for så lenge siden. Edelsteinssmaragden regnes bare for å være omtrent 2600 millioner år gammel.

 

Sjekk våre siste innlegg!