Stempel

Stempel

Lovgivning om stempling av edle metaller 

Edelt metallsmykker skal inneholde to frimerker: et holdestempel og et navnestempel. Disse stemplene sikrer kjøperne at varen holder det den lover. Myndighetene har oppnevnt FORCE Technology for edelmetallkontroll i Danmark. De skal derfor kontrollere at lovens bestemmelser om smykkets innhold av edle metaller overholdes. 

diamant ring

Gull 

Gull i sin reneste form er det mest formbare materialet som finnes . Det rene gullet er dermed for mykt og brukes derfor legert med andre metaller, oftest sølv og kobber. Renheten til legert gull er oppgitt i karat, hvor rent gull, også kalt fingull er 24 karat. Jo lavere karat, jo lavere er gullinnholdet i legeringen, noe som har stor innvirkning på gullprisen. Hjemme brukes det oftest 8, 14 eller 18 karat. Gull er oftest legert med sølv og kobber, og en høyere mengde kobber vil gi gullet en mer rødgull farge, mens mer sølv vil gjøre gullet lysere. 

Når et gullsmykke er stemplet, er ferdig legering oppgitt i promille. Det betyr at for eksempel 18 karat gull er stemplet 750, da 750 promille av gulllegeringen er rent gull. Det skal stemples med FORCE godkjent og registrert Master-stempel, også kalt navnestempel. I tillegg til stempelet 750 for 18 karat gull, er de vanligste gullstemplene: 333 (8 karat), 375 (9 karat) og 585 (14 karat). 


Produkter av gull, platina og palladium som veier mindre enn 1 gram er unntatt fra kravet om påføring og stempling. 

 doubledouble

Sølv 

Rent sølv, også kalt fint sølv, er også for mykt til mange praktiske formål, som for eksempel fremstilling av smykker. Sølv er legert med kobber, og som gull er renheten oppgitt i promille. Det vanligste stempelet for sølv er 925, og sølv av denne renheten kalles sterlingsølv. Denne typen sølv er egnet for allergikere på grunn av det lave kobberinnholdet, men noen kan likevel oppleve allergi mot 925 sterling sølv, oftest av øredobber. I likhet med gullsmykker skal også sølvsmykker stemples med FORCE godkjent og registrert navnestempel. 

For å hindre at sølv anløper, brukes rhodineringsmetoden. Dette er en overflatebehandling hvor du behandler sølvsmykket med stoffet rhodium, for å beskytte det mot oksidasjon. Når sølv er rhodiumbelagt , minner det om hvitt gull, og har ofte et mer rått utseende. Det smarte med å kjøpe rhodiumbelagt sølv er at det beholder glansen bedre uten behov for polering. Hvis den over tid fortsatt mister sin glans, kan den ganske enkelt rhodiumbelegges igjen. 

 zirkon ringer

Sølv kan også oksideres, noe som betyr at du legger det i en spesiell væske som gir sølvet et mørkere, anløpet utseende. Oksidert sølv ligner sølv, som har blitt svart på grunn av oksygen, men med et jevnere og mer skinnende utseende. 

Likeledes kan man forgylle sølvsmykker, som også er en overflatebehandling, for å etterligne gullsmykker. Man må være klar over at all overflatebehandling på sølvsmykker slites over tid. Her spesielt ringer og armbånd, da disse er konstant utsatt for ytre påvirkninger. Overflatebehandlingen kan imidlertid gjenskapes igjen hos din lokale gullsmed. 

 doubledouble

Hvitt gull og rosa gull 

Ved å legere med forskjellige metaller får man forskjellige farger av gull. Legerer du med sølv og palladium, produseres den hvite gullfargen. Fargen vil imidlertid aldri bli helt hvit, derfor belegger du det hvite gullsmykket med et tynt lag rhodium på overflaten. Rhodium består av et hardt hvitaktig metall, og har en veldig sterk glans. En slik overflate vil slites over tid, og vil endre farge fra hvitt til et mer gråaktig skjær. Overflaten kan gjenskapes igjen. Ønsker du derimot en mer rosa farge i gullet, også kalt rosa gull, legering med større mengde kobber i gullet. 

Alle smykker hos CHANTI er stemplet med FORCE godkjent holdbarhet og navnestempel, så du er sikker på at smykkene lever opp til beskrivelsene deres. 

 

Sjekk våre siste innlegg!