Rengjøring av smykker

Rengjøring av smykker

Rengjøring og polering av smykker

Er du også lei av å se dine vakre smykker bli ødelagt av skitt og skitt? Da har du kommet til rett sted. Hos CHANTI er vi veldig opptatt av å selge smykker av høy kvalitet, og vårt ønske er at du skal kunne ha glede av dem i mange år.Hvis du vil at smykkene dine skal vare lenger, må de brukes med forsiktighet. Men en gang i blant opplever man at smykkene blir skitne, spesielt hvis de brukes hver dag. Imidlertid er det håp fremover, da du kan rense smykkene dine hjemme helt alene.

diamantkreoler

Når du bruker gullsmykkene dine, mister edle metaller sin glans: overflaten blir matt, og mikropartikler av smuss legger seg i de små sprekkene på smykket. For å få smykkene til å se vakre og skinnende ut igjen, må du vite hvordan du rengjør smykkene hjemme. Du kan be om hjelp på et smykkeverksted hvor rengjøringen utføres av spesialister. Dette kan imidlertid være både dyrt, ventetiden kan være lang. Avhengig av hvilke smykker du ønsker å få renset, kan du derfor vurdere å rense dem hjemme. Smykker må rengjøres regelmessig, spesielt hvis de brukes hver dag.

sølv øredobber med perler

Hvordan rengjøre smykkene dine?

Det er lurt å undersøke smykket før du begynner å rengjøre, f.eks. hvilket edelt metall, og prosentandel av dette edle metallet som smykket er laget av. Dette kan hjelpe deg med å velge riktig rengjøringsmiddel for akkurat det smykket du vil ha rengjort. Du bør også være oppmerksom på om deler av smykket er laget av et annet edelt metall, eller om smykket har steiner eller perler. Dette kan påvirke måten smykket skal rengjøres på, da hvert materiale krever forskjellige rengjøringsmidler. Som hovedregel kan de fleste edle metaller rengjøres med litt såpevann.

doubledouble

I tilfelle et eller flere av smykkene dine har blitt skitne, kan du med fordel rense dem med en ultralydsrens. Denne behandlingen sliter ikke på smykket, og selv de mest utilgjengelige krokene i smykket frigjøres fra fett og skitt. Ultralydrengjøring må imidlertid ikke brukes på ubehandlede eller porøse edelstener som perler, smaragder og opaler. Du kan få renset smykkene dine med ultralydrens hos din lokale gullsmed, eller du kan kjøpe en selv. En ultralydrens kan også brukes til briller, barberhøvler og mye mer, og er derfor en god investering til en overkommelig pris. Hvis du ikke eier en ultralydrens, eller ønsker å bruke penger på rengjøring, kan du rengjøre smykkene dine med en mild hjemmelaget såpeløsning.

hjerte Øredobber

Dette gjør du ved å:

- Legg smykket i en blanding av lunkent vann og vanlig vaskemiddel. La gjerne smykket stå over natten.

- Deretter kan du forsiktig rengjøre smykket med en ny og myk tannbørste.

- Skyll så smykket i kaldt vann.

- Tørk av smykket med en myk pusseklut eller en vanlig universalklut.

- For å få smykket til å skinne igjen kan du også bruke en ekte smykkepusseklut.

Gullbelagte og rhodinerte smykker er belagt med en tynn overflate av gull eller rhodiumbelegg, og det er derfor viktig at de behandles ekstra skånsomt. Tørk derfor kun av med en klut og unngå å bruke slipekrem med slipemidler, da dette kan skade smykket.

doubledouble

Rengjøring av sølvsmykker

Sølvsmykker er spektakulære, moteriktige, stilige og praktiske smykker, som dessverre ofte kan bli mørke eller miste sin glans og dermed sitt vakre utseende. Sølvsmykker kan oksidere, og syren fra svette samt visse typer medisiner og varme perioder kan gjøre smykkene svarte. Rengjør derfor smykkene regelmessig og poler dem med en renseklut.

Alle smykker kan rengjøres, men det finnes flere produkter som spesifikt renser sølvsmykker slik at de kan skinne igjen. Du kan kjøpe sølvrense- og polerkluter spesielt utviklet for sølvsmykker flere steder. I tillegg kan du investere i noen servietter til sølv og edle metaller. Det finnes imidlertid andre metoder for å rengjøre sølvsmykkene hjemme – men ikke hvis de er besatt med edelstener. Alt du trenger er sølvpapir, litt salt og kokende vann. Form noen små kuler av sølvpapir og legg dem i en liten bolle med kokende vann. Tilsett litt salt og selvfølgelig sølvsmykkene dine. La smykket ligge i skålen i noen minutter og vupti – da er sølvsmykket ditt piffe opp. I tillegg kan du også fukte et stykke ullstoff med ammoniakk og tørke av sølvsmykket.

diamant ring

Rengjøring av gullsmykker

Opplever du at gullsmykkene dine blir matte og grå? Da er det fordi sølvet, som er blandet med gullet, oksiderer. Hvis du vil få gullsmykkene til å skinne igjen, kan du bruke både en ultralydrens eller den hjemmelagde såpeblandingen til å rense dem. Er smykkene dine derimot forgylt, må du være ekstra skånsom og unngå kjemikalier, da det kan slite på smykkebelegget og i verste fall fjerne det helt. Bruk derfor lunkent vann og en ren og myk tannbørste for å rengjøre smykket skånsomt. Gullbelagte smykker mister sin glans over tid, og det kan derfor også være lurt å få din lokale gullsmed til å se på dem, og ev. få dem forgylt på nytt.

Øredobber i gull

Rensing av andre metaller

De fleste metaller som sølv, stål, aluminium og titan rengjøres best ved å bløtlegge dem i såpevann i noen minutter. Bruk deretter en myk tannbørste for å enkelt skrubbe dem, og tørk dem til slutt av med en myk klut. Du kan eventuelt bruke en ekte smykkepusseklut etterpå, for virkelig å gi smykkene glansen igjen.

Rengjøring av diamantsmykker

Diamanter er det hardeste naturlige stoffet på jorden. Den kan kutte alle typer stein eller metall, og kudiamanter kan kutte diamanter. Faktisk må den varmes opp til mellom 700-900 grader Celsius for å brenne en diamant. Likevel kan avsatt olje fra huden føre til at smuss samler seg, noe som gjør at denne nesten uforgjengelige edelstenen raskt mister sin glitrende appell. Så hvordan kan du få diamanten din til å se best ut? Her er noen tips om hvordan du holder diamanten din strålende.

doubledouble

Når du håndterer en diamant, fester oljene fra fingrene dine seg til overflaten av diamanten, og påvirker dens glans og brann. Diamantsmykker må derfor rengjøres jevnlig dersom lyset skal brytes optimalt i steinen. Smykker med diamanter og edelstener må rengjøres på baksiden, da skitt og skitt kan redusere glansen betraktelig, og her er også en myk tannbørste et godt middel for rengjøring.

En enkel plan for å få diamantsmykkene til å se vakre ut, er å bløtlegge dem i en mild avfettingsløsning, for eksempel vann med noen dråper mildt oppvaskmiddel, en eller to ganger i uken. Etter å ha fjernet diamanten fra rengjøringsløsningen, bruk en myk, ren tannbørste for å fjerne gjenværende smuss. Tannbørsten må være ny og utelukkende reservert for rengjøring av smykkene dine. Bruk den til å rengjøre vanskelig tilgjengelige steder som baksiden av diamanten, som har en tendens til å samle mest olje og skitt. Skjøre spenningsinnstillinger, der diamanten holdes på plass av trykk fra skaftet, bør ikke skrubbes kraftig, så vær forsiktig med tannbørsten. Diamanter er vannavstøtende, men ved å blåse vannet vekk fra ringen hindrer du at kalk fra vannet legger seg på diamanten. Tørk deretter av diamantsmykket med en myk, lofri klut. Det tar ikke lang tid, men du vil se en tydelig endring hver gang du gjør det.

Klorblekemiddel eller slipemidler som husholdningsrengjøringsmidler eller tannkrem bør aldri brukes ved rengjøring av diamantsmykker. Kjemikalier som klor kan skade noen av metallene som brukes til å legere gull for diamantsettinger, og slipemidler kan skrape opp gull og andre metaller.

doubledouble

Rengjøring, vedlikehold og oppbevaring av mansjettknapper

Mansjettknapper slites på lik linje med andre smykker og krever derfor riktig oppbevaring, rengjøring og vedlikehold. Det er lettest å rengjøre mansjettknapper ved å sende dem til rens til en gullsmed, men det kan også gjøres hjemme med en mykhåret tannbørste, et mildt oppvaskmiddel og en bomullsklut. For å få mansjettknappene til å skinne igjen, kan du bruke en bomullspinne dyppet i hydrogenperoksid for å enkelt polere dem. Når du har renset og polert mansjettknappene dine bør de helst oppbevares i et smykkeskrin, mansjettknappeske eller lignende for å unngå sollys og luft slik at de ikke oksiderer eller misfarges. Mansjettknapper bør helst oppbevares i separate rom i for eksempel et smykkeskrin, slik at de ikke blir riper ved kontakt med andre smykker.

Oppbevaring av smykker

Hvordan du oppbevarer smykkene dine har stor innvirkning på hvor godt de holder seg vakre og skinnende. Hold edelstenene og metallene dine borte fra badet, eller andre steder der det er store temperatursvingninger. Fine smykker bør oppbevares i romtemperatur, vekk fra direkte sollys, og ideelt sett på et sted med lav luftfuktighet for å unngå flekker av sølv. Oppbevar derfor smykkene dine trygt og i mørket, for å unngå sollys og stoffer som kan skade smykket. Det mest ideelle er å oppbevare dem i smykkeskrin, tettlukkede stoffposer og i smykkeskrin. På den måten riper ikke smykkene hverandre og du unngår å få sollys og luft. Finn vårt helt eget smykkeskrin her.

doubledouble

Oppbevaring av perler

Mange sier at perler blir vakrere når de brukes, og det stemmer også. Fett og varme fra huden kan gi perlene liv, og hvis de ikke brukes blir de matte og matte. Imidlertid bør man fortsatt huske å ta vare på perlesmykkene sine da flere forskjellige ting kan føre til at de mister glansen. Først og fremst er det viktig å ikke oppbevare perler i lufttette poser som plastposer, da perler er et naturprodukt som må kunne «puste» for å bevare glansen. I tillegg bør du unngå at perlesmykkene dine kommer i kontakt med kosmetiske produkter, rengjøringsprodukter og for mye vann. Selv om de dannes i havet, kan vann fortsatt skade perlen hvis den kommer i kontakt med den hver dag. Som med andre smykker er det derfor lurt å ta av perlesmykket før du dusjer. Skal du rense perlesmykkene dine trenger du imidlertid litt lunkent vann for å skylle dem, deretter tørkes og poleres de med en myk klut.

Vedlikehold

Du trenger ikke smykkene dine når du sover, dusjer og driver med sport, og det gir dem unødvendig slitasje. Kjemikalier knyttet til bading og rengjøring kan være skadelig, og siden vi skiller ut tungmetaller gjennom svette, kan det også påvirke smykkene. Unngå kontakt med sminke, parfyme, hårspray, kremer og lignende. De vil gjøre smykkene dine matte eller mørke, så vent med å sette på smykket til produktene er helt tørket. Du kan også benytte deg av å fjerne ringene dine før håndvask, da såpe kan påvirke glansen. Ta derfor av deg smykkene når du: driver med sport, sover, dusjer, bader i sjøen, rengjør med rengjøringsmidler , jobber i hagen, legger sminke, parfymer osv.

Vanlige spørsmål om rengjøring av smykker

Hvordan renser jeg smykkene mine?

Du kan enkelt få smykkene dine rene og pene igjen, med få ting vi alle har hjemme. Du trenger lunkent vann, oppvaskmiddel, en ren tannbørste og til slutt en rengjøringsklut. Smykket skal ligge i en bolle med lunkent vann og litt oppvaskmiddel. Deretter børster du forsiktig smykket med tannbørsten, og til slutt kan du polere smykket slik at det blir helt rent og skinnende igjen.

Hvordan rengjøre smykker?

Vi vet alle at smykkene våre noen ganger kan se veldig slitne og utslitte ut hvis de ikke har vært rengjort på lenge. Men det er faktisk ikke så vanskelig å få smykkene våre til å se ut som nye. Med lunkent vann, oppvaskmiddel og en myk tannbørste kan vi få frem glansen i våre slitne smykker. Vann og oppvaskmiddel skal i en bolle og blandes sammen. Deretter skal smykket eller smykket gå i miksen i noen minutter, og så er smykket ditt så godt som nytt.

Hvordan rengjøre gullsmykker?

Det er mulig på få minutter å få renset gullsmykkene våre slik at de ser helt nye ut. En blanding av lunkent vann og oppvaskmiddel er veien videre. Smykket skal være kort i blandingen, og hvis alt skitten ennå ikke er borte, kan du forsiktig børste smykket med en myk tannbørste.

Hvordan rengjøre en gullkjede?

Når gullkjeden din skal bli pen igjen, er den enkleste løsningen å legge et stykke sølvpapir med den blanke siden opp i en bolle. Da skal det være litt sulfo i bollen og kokende vann kan helles over. Deretter kan kjettingen en kort stund komme i vannet. Vær forsiktig så du ikke brenner fingrene når du fyller på kjeden.

gullbelagte smykker

Hvordan rengjøre gamle gullsmykker?

Har gullsmykkene dine fått et mer matt og mørkt utseende, kan du få dem fine igjen med enkle metoder. Alt du trenger er lunkent vann, oppvaskmiddel og en rengjøringsklut.

Hvordan få gull skinnende?

Hvis gullsmykkene dine har mistet sin glans, kan du enkelt få dem til å se ut som nye med denne enkle metoden. Varmt vann, bakepulver og oppvaskmiddel blandes sammen i en bolle, hvorpå du kan legge ned gullsmykket. Etter noen minutter kan du forsiktig bruke en tannbørste for å fjerne det siste som skal være igjen.

Hvordan polere gullbelagte smykker?

Gullbelagte smykker er overflatebehandlet og fargen er derfor svært skjør. For å beholde fargen best men samtidig oppnå den vakre glansen kan du enkelt polere smykket med en klut.

Hvordan rengjør jeg gullsmykkene mine?

Alle smykker blir etter hvert litt slitne og kjedelige å se på, men med noen få skritt kan du få glansen tilbake. Tilsett lunkent til varmt vann og litt oppvaskmiddel i en bolle. Etterpå kan du la smykkene ligge i blandingen i noen minutter, så får smykkene tilbake glansen.

gullbelagt armbånd

Hvordan rengjøre sølvsmykker?

Trenger sølvsmykket ditt en oppfriskning, kan du legge sølvpapir i en bolle, med en håndfull salt i. Hell så kokende vann i bollen, og ha smykket i blandingen en kort stund før du kan ta smykket opp. og skyll den under kaldt vann.. Når smykket er tørre, må det pusses for å få tilbake glansen.

Hvordan få smykket sølv igjen?

Bruker vi sølvsmykkene våre mye vil de ofte bli litt misfarget på grunn av svette på huden som påvirker sølvet. For å fjerne disse misfargingene, ta tak i sølvfolie, salt og varmt vann. Det hele må ned i en bolle eller et fat sammen med smykket i noen minutter og så er det rent igjen.

Hvordan fjerne svarte flekker på sølvsmykker?

Alle vi med sølvsmykker kan nikke gjenkjennende til at smykkene våre blir svarte og misfargede. Det er blant annet oksygen og svette som påvirker sølvet og gir flekker. Heldigvis er det lett å få tilbake det vakre utseendet til smykket. Sølvpapir i en bolle, grovt salt på toppen og kokende vann på toppen. Deretter kan smykket legges i blandingen i noen minutter, og så er smykkene dine rene og pene igjen, uten flekker.

Hvordan fjerne oksidasjon på sølv?

Når sølvsmykker og sølvtøy får mørke flekker, er det fordi sølvet blant annet reagerer på oksygen. Det kan være veldig irriterende at sølvet blir misfarget, men det finnes enkle løsninger på dette problemet. Vi har alle vann, salt og sølvpapir hjemme, og mer er det egentlig ikke behov for. Disse tingene skal settes sammen i en bolle, og så skal smykket eller smykket også i. Etter det skal de tørkes av og eventuelt pusses med en klut.

sølvkreoler

Hvordan få sølv til å skinne igjen?

De fleste har sikkert hørt om forskjellige sølvrensemidler som du kan bruke til å polere sølvsmykkene og sølvtøyet. Men det finnes faktisk en mye enklere og billigere måte å få sølv til å skinne på. Ved å legge sølvpapir, salt og varmt vann i en bolle har du laget en blanding som er like effektiv som sølvrens. Smykket skal kort i blandingen og deretter tørkes og slipes med en klut etterpå.

Hva kan du pusse sølv med?

Hvis sølvsmykkene dine har begynt å bli misfargede og svarte, kan du gi dem et helt nytt og friskt utseende på få minutter. Legger du et stykke sølvpapir i en bolle og drysser en håndfull grovt salt på toppen, har du grunnlaget for det som kan redde smykkene dine. I tillegg til blandingen heller du kokende vann og så skal smykket ned i. Etter noen minutter skal smykket opp og under kaldkranen slik at smykket ikke er for varmt når du kan fjerne den siste skitten med en rengjøringsklut.

Hvordan pusse sølv?

Det er ikke bare sølvrens som kan få smykkene dine til å skinne som aldri før. Sølvpapir, salt og kokende vann bør være i en bolle med smykkene dine. Etter noen minutter er de rene og fine igjen.

Hvordan rengjør jeg sølvsmykkene mine?

Med noen få enkle ting og en 5-trinns guide kan du få sølvsmykket ditt rent igjen.

1. Ta en bolle eller et fat og legg litt sølvpapir på bunnen.

2. Tilsett en håndfull salt i bollen i tillegg til folien.

3. Det kokende vannet skal helles i bollen eller fatet.

4. Smykket kan legges i blandingen i noen minutter.

5. Smykket skal skylles med kaldt vann og eventuelt slipes helt rent med en klut.

sølv armbånd

Hvordan får jeg sølvtøyet mitt pent?

Glem å stå med en renseklut og sølvrens for å få sølvtøyet rent igjen. Med denne metoden kan du gni på sølvtøyet ditt i flere timer. Legg sølvpapir i bunnen i en bolle og tilsett deretter 2 ss bakepulver og 2 ss salt. Deretter helles kokende vann over og det blandes rundt før sølvet legges i. Avhengig av hvor fint og skjørt sølvtøyet ditt er, kan du justere tiden i vannet. Vi anbefaler imidlertid ikke å ligge der i mer enn 30 minutter av gangen.

Hva kan du rense sølv med?

Den enkleste måten å rengjøre sølvsmykkene på er ved å lage en blanding av varmt vann, salt og et stykke sølvpapir i en skål hvor smykket kan ligge noen minutter før det kan tas opp og pusses.

Hvordan rengjøre sølvkjeder?

Sølvlenkene våre kan lett bli skitne, gråaktige og miste glansen når vi bruker dem. Denne prosessen vil skje igjen og igjen, men vi kan holde smykkene våre vakre ved å legge dem i en saltblanding. Salt, folie og varmt vann skal blandes sammen i en bolle hvoretter smykket kan legges i, i noen minutter før det må opp igjen og poleres med en klut.

Hvordan oppbevarer du smykkene dine?

For å opprettholde kvaliteten på smykkene dine, er den beste måten å oppbevare smykkene dine ved å ha dem i smykkeskrin eller smykkeskrin. Smykkene dine unngår dermed for mye sollys og luft. Det mest ideelle er også at smykkene dine oppbevares separat, slik at du også unngår riper.

smykkeskrin og esker

Hvor lenge varer gullbelagte smykker?

Holdbarheten til gullbelagte smykker er veldig varierende, og det avhenger mest av alt av hvor mye du bruker dem og hvor godt du tar vare på dem. Ved å oppbevare dem godt, ta dem av når du sporter, sover og bader vil du forlenge holdbarheten. Imidlertid er gullbelagt smykkeoverflate behandlet og derfor vil fargen skrapes av over tid.

Hvordan lagre sølvsmykker?

Du kan sørge for at smykkene dine har lang levetid ved å ta godt vare på dem. Når du ikke bruker smykkene dine vil det være lurt å ha dem liggende i et smykkeskrin eller smykkeskrin slik at de kan ligge mørkt og unngå riper.

Hvordan lagre gullsmykker?

Smykkene dine liker å være mørke og lufttette. Et smykkeskrin eller smykkeskrin vil være ideell for å forlenge holdbarheten til smykkene dine og sikre at kvaliteten forblir god.

Sjekk våre siste innlegg!