Verdt å vite om gull

Verdt å vite om gull

Verdsatt for sin skjønnhet og allsidighet, er gull det klassiske metallet for smykker. Gull er et edelt metall, noe som betyr at det knapt påvirkes av vann, oksygen og vanlige kjemikalier. Det kan imidlertid løses i kongelig gelé, som er en blanding av saltsyre og salpetersyre. Gull har fysiske egenskaper som lenge har fascinert menneskeheten. Siden antikken har gull blitt symbolsk assosiert med solen, på grunn av dens tradisjonelle gule farge. På 1700-tallet var gull det tyngste av de kjente metallene, og siden gull aldri flekker og har stor anvendelighet, foretrekker mange smykkedesignere og produsenter fortsatt gull fremfor andre metaller den dag i dag. Riktig dekket vil det tåle en rekke ugunstige forhold, noe som gjør gull til et ubestemt metall for både designere og forbrukere. Det oksiderer eller korroderer ikke, og bare en håndfull sjeldne syrer eller varmt klorblekemiddel kan skade gullet. 

 delfin anheng

Hvor kommer gull fra? 

Gull kan finnes i gullårer der det bygges gullgruver. I 2020 var Kina verdens største gullprodusent og dekket 11 prosent. av den totale globale gullproduksjonen. Andre land hvor det utvinnes gull er Sør-Afrika, Australia, USA. En av de største kjente gullgruvene er Aurora gullgruven i Guyana, Afrika. 

Gullpriser 

Gull får gode priser i markedet, og for mange er gull et sant statussymbol. Markedsverdier viser at verdien av gull stadig øker. I århundrer har gull hatt sitt stjernespekkede rykte, og det har vært anerkjent og verdsatt siden forhistorisk tid. Gull får kvinner til å føle seg vakre og selvsikre. I mange tradisjoner og skikker er bryllup ufullstendige uten gull da det er en viktig del av seremonien. Gullsmykker går også i arv fra generasjon til generasjon, og mange gir sine barn eller barnebarn sine gamle gullsmykker, eller får dem omsmeltet til et annet unikt smykke. Gull er alltid på moten, så selv om du ikke liker stilen på gullsmykkene dine lenger, kan du bare gå til en gullsmed og få dem omsmeltet til nye smykker. 

 doubledouble

Gull i smykker 

Gull i sin reneste form er det mest formbare materialet som finnes. Det rene gullet er dermed for mykt, og brukes derfor legert med andre metaller, som oftest er sølv og kobber. Renhet av legert gull er oppgitt i karat. Rent gull, også kalt fint gull, er 24 karat, og jo lavere karat, jo lavere er innholdet av gull i legeringen, noe som har stor innvirkning på gullprisen. Hjemme brukes det oftest 8, 14 eller 18 karat. Gull -ess spiller oftest med sølv og kobber. En høyere mengde kobber vil gi gullet en mer rødgylden farge, mens mer sølv vil gjøre gullet lysere. Siden antikken har gul vært den fargen som er mest forbundet med gull. Hvitt gull er et vakkert tillegg til uvanlige hvite og lyse diamanter. Dessuten er smykker i hvitt gull belagt med rhodium, som er et skinnende metall som øker hvitheten og styrken til gull. Hvitt gull kan forveksles med platina, selv om det er helt forskjellige metaller. Hvitt gull og platina varierer i nyanse, styrke og motstand mot riper. I noen smykker er hvitt og gult gull paret sammen, noe som gir et vakkert tofarget utseende. 

 hvitt gull ring

Edelmetaller, som gull, skal inneholde to frimerker: et kjennetegnsstempel og et navnestempel. Disse stemplene sikrer kjøperne at varen holder det den lover. Myndighetene har oppnevnt FORCE Technology til edelmetallkontroll i Danmark, og de skal derfor kontrollere at lovens bestemmelser om smykkenes innhold av edelmetaller overholdes. Når et gullsmykke er stemplet, er ferdig legering oppgitt i promille. Det betyr at for eksempel 18 karat gull er stemplet 750, da 750 promille av gulllegeringen er rent gull. Det skal stemples med FORCE godkjent og registrert Master-stempel, også kalt navnestempel. I tillegg til stempelet 750 for 18 karat gull, er de vanligste gullstemplene: 333 (8 karat), 375 (9 karat) og 585 (14 karat). Du kan derfor sjekke gullsmykket ditt, gjerne med forstørrelsesglass eller lignende, da det ofte er veldig lite. Hvis det er et stempel som sier 585 på smykket ditt, så vet du at det er 14 karat. 


Produkter av gull, platina og palladium som veier mindre enn 1 gram er unntatt fra kravet om påføring og stempling. 

 doubledouble

Gullsmykker 

Så gull er et veldig godt valg når det kommer til smykker. Det er en god investering da det er et tidløst metall som varer lenge og har helsemessige fordeler. Nå er det bare å finne ut hvilke gullsmykker som passer for deg og din stil. Hos Chanti finner du et bredt utvalg av ulike typer gullsmykker, slik at du kan gi et gyllent preg til antrekket ditt. 

Halskjeder i gull 

Et halskjede er et must i smykkesamlingen din. Uansett hvor du er for den enkle looken med én enkel gullkjede eller den moderne og litt mer edgy looken med halskjeder i lag. De siste årene har panserkjeder vært enormt populære, og er vakre for seg selv og sammen med andre kjeder. Finn våre panserkjeder i gull her.

diamant anheng

Gull øredobber, armbånd og ringer 

Fullfør looken din med et par glitrende gulløreringer, et søtt gullarmbånd eller en fin ring. En av de nyeste smykketrendene er kombinasjonen av ulike metaller, så selv om du har gått med sølvsmykker før, kan du trygt investere i noen vakre gulløreringer og armbånd for å piffe opp stilen din litt. 

Spørsmål om gull

Hvordan kan du vite om det er ekte gull?

Ekte gull må være gravert med flere stempler. Både et stempel for karat, for gullsmeden og et som indikerer hvor gullet kommer fra.

Hva representerer karat?

Karat er betegnelsen på gullets renhet. Gullet måles opp til 24 karat, som er den reneste formen for gull.

Hva er forskjellen mellom karat og karat?

Karat er en måleenhet som brukes for å indikere renheten til gull. Carat er over i en litt annen ballpark, nemlig diamanter. Karat er vektangivelsen som brukes for diamanter.

Hvordan stemples hvitt gull?

Hvitt gull skal stemples med gullsmedstempel samt med et stempel som angir gullets karat. Du bruker de samme stemplene for hvitt gull som du gjør for gull.

hjerte øredobber

Hva er forskjellen mellom karat gull?

Karat beskriver hvor mye rent gull det er i en bestemt legering. 24 karat er den høyeste karat, og dermed den reneste formen for gull. Alle andre karat, som f.eks 8, 14 og 18 karat er alle kombinasjoner av gull og andre metaller. 24 karat gull er veldig mykt i sin rene form, og andre metaller blandes derfor inn for å kunne bruke gullet til smykker. Det er blandingsforholdet som avgjør hvilken karat gullet kan beskrives som.

Hva er gull stemplet med?

Gull er stemplet etter hvilken karat det er. 24 karat er stemplet som 999, 18 karat som 750, 14 karat som 585 og 8 karat som 333. Disse stemplene kommer fra et regnestykke som for eksempel lyder slik: (18/24) x 100 = 750

I tillegg skal gull ha et stempel for gullsmeden og hvor gullet kommer fra.

Er gull alltid stemplet?

Gull skal alltid stemples med tre forskjellige stempler. Det skal være et stempel for gullsmeden eller produsenten, gullets karat (soliditet) og et stempel som forteller hvor gullet kommer fra.

Hva betyr 14k?

14 karat gull betyr 14 karat. Gull kan maksimalt være 24 karat, og derfor kan 14 karat gull beskrives som 14/24. 14 deler rent gull og 10 deler andre metaller.

Hvor rent er 14 karat gull?

Gull måles i karat, med 24 karat som den reneste formen for gull. Derfor kan 14 karat gull beskrives som 14/24, det vil si 14 deler rent gull og 10 deler andre metaller.

diamant kreoler

Tåler gull klorvann?

Ingen smykker verken har godt av eller tåler å komme i kontakt med kjemikalier uten at det skader og ødelegger smykket. Derfor bør du ideelt sett unngå noen typer kjemikalier når du bruker smykkene dine. Mange glemmer ofte å ta av ringene ved rengjøring, noe som er ekstremt skadelig for alle typer materialer.

Hvordan få gull til å skinne igjen?

Hvis gullsmykkene dine har blitt litt slitne å se på, kan du enkelt vekke det til live igjen med ting vi alle har hjemme. Ved å legge sølvpapir i bunnen av en bolle og helle kokende vann og sulfo i, har du enkelt en mirakelkur mot slitne smykker. Smykket trenger bare å ligge der i noen minutter, hvor du umiddelbart ville kunne se forskjell.

Kan du ta et bad med gull?

Ekte gull tåler å bli tatt med i dusjen. Vi anbefaler imidlertid at du tar av deg smykket innendørs for å unngå misfarging. Det samme gjelder når du er fysisk aktiv, sover om natten og holder på med rengjøringsmidler.

Tåler gull vann?

Ekte gull (og sølv) tåler kontakt med vann og såpe uten å ta skade. Vi anbefaler imidlertid at du tar av deg alle smykkene når du dusjer, driver med sport og når du legger deg om kvelden.

gull ringer

Hvor mange karat er ekte gull?

24 karat gull er betegnelsen på den reneste formen for gull. Imidlertid er både 18 karat, 14 karat og 8 karat gull også ekte gull, om enn med en lavere prosentandel av rent gull i seg.

Hva er 750 i gull?

Når et smykke er stemplet med 750, viser det promille (prosent) gull. 750 tilsvarer 18 karat gull, som inneholder 750 promille fint gull og 25 promille andre metaller. Frimerkene er beregnet som følger: (18/24) x 100 = 750

På samme måte er 14 karat gull stemplet som 585, 9 karat som 375 og 9 karat som 333. Disse stemplene må finnes i gullsmykket ditt for å sikre autentisitet.

Hva er 1 karat gull?

Karat brukes over hele verden som en måleenhet for renheten til gull. Du måler opp til 24 karat, og 1 karat gull tilsvarer 1/24 rent gull. På samme måte vil du måle f.eks. 14 karat gull, som vil være 14 deler gull og 10 deler andre metaller.

Hva misfarger gull?

Siden gull er blandet med andre metaller kan du oppleve at de blir misfarget. Det kan være både ulike kjemikalier, oksygen og svovel som forårsaker misfargingen.

diamant kreoler

Hvordan rense gull?

Den enkleste måten å rengjøre gullsmykker på er å la smykket ligge i en såpeblanding og deretter rengjøre det med en myk tannbørste.

Kan gull oksidere?

Det er veldig normalt at både gull og sølv oksiderer. Dette kan imidlertid enkelt renses bort med en klut eller såpevann.

Er gull et edelt metall?

Gull er et edelt metall, da det ikke reagerer på oksygen, vann osv.

Kan gull ruste?

Gull kan ikke ruste, da det er et edelt metall som ikke reagerer på oksygen. Du kan imidlertid oppleve at gullet ditt blir misfarget - Dette kan enkelt fjernes ved å polere eller rense smykket.

Hvordan får du gullkjeder til å skinne?

Du kan enkelt få gullsmykkene dine skinnende og fine igjen med ting du allerede har hjemme. Kokende vann og sulfo må blandes sammen i en bolle der bunnen er belagt med sølvpapir, med den blanke siden opp. Smuss og skitt vil umiddelbart løsne fra kjedet og det vil skinne igjen. Når kjeden skal tas opp av vannet, må den umiddelbart legges i kaldt vann slik at du ikke brenner fingrene.

Kan gull pusses opp?

Det er ganske enkelt å polere gull. De fleste gullsmykker vil bli helt rene og fine ved bløtlegging i såpevann. Men skulle det fortsatt være smuss i krokene, kan du forsiktig børste gullsmykkene rene igjen med en myk tannbørste.

Men hvis gullsmykkene dine er dekket med enten perler eller edelstener, må du unngå alle slags rengjøringsmidler, da dette kan skade dem.

Sjekk våre siste innlegg!