Smaragd smykker

Smaragd smykker

Smaragd

I likhet med akvamarinen er smaragden en del av berylfamilien, og regnes som en av de fire store edelstenene sammen med diamanter, rubiner og safirer. 

hjerte smaragd anheng

Historie og myter

I antikken ble smaragden ansett som et symbol på fruktbarhet og udødelighet, og er assosiert med den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite. Smaragden kalles også kongenes edelsten, og har lenge vært ansett som en edelsten. Listen over kjente kongelige som påfallende bar den grønne edelstenen inkluderer ingen ringere enn Cleopatra. Hun skal ha prydet seg selv og palasset sitt med smaragder, og ga dem som gaver til utenlandske dignitærer for å vise sin velstand og makt. En myte forteller at man kunne se inn i fremtiden hvis man la en smaragd under tungen - vi foretrekker nå å bruke dem som smykker! 

doubledouble

Smaragdgruver

De eldste smaragdgruvene ligger nær Rødehavet i Egypt, og disse er kjent som Kleopatras gruver, som først ble tatt i bruk av egyptiske faraoer i 3000 f.Kr. I dag ligger de største smaragdgruvene i Brasil, Columbia, Zambia, Russland og USA. Men det er også funnet svært små mengder smaragder her i Skandinavia, i gruver i Norge og Sverige.

smaragdring på fingeren

Vurdering og pris

Fargen på smaragden har stor betydning for prisen, og den mest ettertraktede fargen er en lett blågrønn i en middels mørk tone med sterk fargemetning. Klarheten til edelstenen er også viktig, men man tåler flere inneslutninger i smaragder enn noen andre edelstener. Noen kromfargede steiner med lysegrønn farge selges noen ganger som smaragder, selv om de kan klassifiseres som grønne beryller . Smaragder skal ha en middels til mørkegrønn nyanse. Fargen på smaragder kan ha noe å gjøre med hvor de er fra, men det kan kreve et trent øye for å skille mellom fargenyansene. 

Smaragden er en veldig kostbar edelsten, og de av høy kvalitet finnes sjelden større enn 1 karat. De er veldig dyre på grunn av deres sjeldenhet. Med 1 pct. Av smaragder fra en god smaragdgruve brukes til smykker, så de er i seg selv unike. De store smaragdene males ofte til det som kalles smaragdform, da akkurat den formen får frem det beste i edelstenen. Smaragder kan også slipes til andre former, på samme måte som andre edelstener også kan slipes til smaragdformen, men det er som regel denne du vil bruke til de store smaragdene. 

doubledouble

Smaragd smykker

Smaragden er svært utbredt i smykkeindustrien, da den er med på å gi fantastisk vakre og eksklusive smykker. Samtidig er smaragder noen av de eneste steinene som kan bidra med en grønn farge. Bare det faktum gjør dem ekstra interessante for produsentene. Grønne smaragdsmykker passer godt til de fleste, og brukes spesielt til anheng, øredobber og ringer. Dette gjør de i kombinasjon med materialer som sølv, gull og hvitt gull. Smaragden er også fødesteinen for mai måned, så har du bursdag i mai er smaragden den åpenbare edelstenen for deg. CHANTI har et bredt utvalg av vakre smaragdsmykker med ulike prisklasser, så du kan både finne noe til en overkommelig pris eller velge de dyrere smaragdsmykkene med vakre diamanter på. I vårt sortiment finner du mange flotte øredobber , ringer og anheng med smaragder. Våre smaragdsmykker kommer i sølv, forgylt sølv, gull og hvitt gull, så det er noe for enhver smak! Du finner alle våre fine smaragdsmykker her . 

Ofte stillede spørsmål om Smaragden

Hva er en smaragd?

En smaragd er en edelsten som med sin grønne farge kan løfte ethvert smykke. Smaragden var ekstremt ettertraktet på 1500-tallet, faktisk så ettertraktet at gruvene ble tømt og det var bare den dårlige kvaliteten igjen. Derfor ble smaragden litt utdatert – men den varte heldigvis ikke lenge. Smaragden er et grønt mineral som er en del av berylfamilien, og den får sin grønne farge fra mineralet krom.

Er smaragd en edelsten?

En smaragd tilhører edelstenene med sin vakre grønne farge, sin sjeldenhet og sin høye kvalitet. Fargen kan variere litt, og steinen kan både være helt grønn, men også ha en undertone av gul eller blå.

Er smaragder dyrt?

Smaragder av god kvalitet har en veldig høy verdi. Dette er fordi smaragder større enn 1 karat som har en helt grønn farge og ikke har inneslutninger er ekstremt sjeldne. Det er vanskelig å se inneslutninger i de små smaragdene, og derfor vil prisen på dem som oftest være overkommelig. Prisen på smaragdene øker imidlertid enormt når steinen blir større enn 1 karat, for der kan de selges for over 250.000 pr. karat hvis fargen er riktig.

Hva symboliserer en smaragd?

Steinsmaragden hjelper til med å finne balanse i livet. Det hjelper med selvinnsikt og ro, og kan bidra til å skape fredelige drømmer.

Sjekk våre siste innlegg!