Safir

Safir

Vi kjenner alle den blå og svært ettertraktede edelstenen Safir. Selv om de fleste av oss bare kjenner den som den veldig dypblå steinen, finnes det faktisk safirer som er andre farger og til og med helt fargeløse. Safir og Rubin er i samme familie og stammer fra det samme mineralet som heter korund. Det er jern og titan som gir korund den blå fargen, i motsetning til krom som gjør steinen rød, noe som gjør den til en rubin. Både Safir og Rubin er noen av de mest ettertraktede steinene. Dette er delvis på grunn av deres sjeldenhet og unike farger.

Historie og myter

Fargen på Safiren kalles kongeblå, noe som kan relateres til at safir har vært mye brukt til de kongelige smykkene. Steinen betyr til og med troskap og sannhet. Betydningen av Safiren har endret seg mye i løpet av de siste århundrene, i antikkens Hellas trodde man at steinen kunne beskytte mot andres misunnelse, og de ble derfor mye brukt av de velstående. I middelalderen hadde steinen den betydningen at den kunne oppnå himmelrikets velsignelser.

Verdivurdering og pris

Kvaliteten på Safiren bedømmes på størrelse, farge og renhet. Den vakreste fargen heter "Blue Velvet" eller "Blue Cornflower", og det er den helt kongeblå fargen. Det er imidlertid ikke bare de mørke Safirene som har høy verdi. Safirene med rosa, oransje og lyseblå farger kan også være svært ettertraktet og her er ikke inneslutningene en ulempe for steinen. Tvert imot gir de massasjeliv til steinen, og skaper lysglimt.

doubledouble

Plassering

Du finner Safir flere steder i verden, men de største utgravningsstedene er bl.a. i Kashmir og på Sri Lanka. Kashmir er kjent for de mørke og kongeblå steinene og Sri Lanka er spesielt kjent for de lysere pastellfargene.

Smykker med Safir

Hos CHANTI har vi et stort utvalg av smykker med Safir. Du kan blant annet finne både blå og rosa Safir. Begge fargene egner seg godt til både gull, gullbelagt gull, hvitt gull og sølvsmykker. Denne edelstenen har en hardhet på 9, noe som gjør den ekstremt egnet til smykker. Safir kan brukes til både ringer og armbånd, uten den større forsiktighet da steinen har ekstremt høy holdbarhet. Det er imidlertid viktig å fortsatt ta godt vare på smykker med Safir, da ingen edelsten skal utsettes for harde slag og støt.

Ofte stilte spørsmål om Safir

Hva er en Safir?

En Safir er faktisk den samme steinen som en rubin. Denne steinen kalles en Korund, og det er fargen på steinen som avgjør om den kan kalles en Rubin eller en Safir. De fleste av oss tror at en Safir kun har den helt kongeblå fargen, men faktisk finnes Safir også i andre farger. Det kan være lilla, rosa, rosa og oransje. Den eneste fargen en Safir ikke kan være er helt rød - da er det en Rubin. En Safir, eller en Korund, er det nest hardeste naturlige mineralet i verden.

doubledouble

Hvilken farge er en safir?

De fleste av oss kjenner safiren som den veldig dype kongeblå steinen, men en safir kan faktisk ha andre farger. Faktisk kan fargen variere fra gul, til oransje og rosa og så etter hvert til den helt mørkeblå fargen.

Hva heter den blå edelstenen?

Den blå edelstenen, som alltid gir et veldig eksklusivt og nesten kongelig utseende, er edelstenen Safir.

Hva betyr blå Safir?

Safiren symboliserer mest av alt troskap og kjærlighet. Avhengig av fargen på steinen, kan betydningen variere litt. Felles for alle fargene er at steinen bringer glede og lykke.

Hva er Safir et symbol på?

En Safir kan for noen være et symbol på velstand ved at denne steinen har blitt anerkjent som en kongelig stein. Den kan brukes som beskyttelse mot fienden.

Sjekk våre siste innlegg!