Giftering

Giftering

Generelt om gifteringer 

Gift- og forlovelsesringen har vært brukt helt tilbake i Romerriket. Her symboliserte ringens form - sirkelen uten begynnelse eller slutt - evighet og troskap. Skikken ble innlemmet i den katolske kirke og spredte seg senere over hele verden med kristendommen. På 1300-tallet nådde denne skikken med å bytte gifteringer også de nordiske landene, men kun blant adelen. Først rundt 1900 ble skikken utbredt. I dag er det svært få som ikke bytter både forlovelses- og gifteringer. Det er delte meninger om hvilken hånd gifteringen skal sitte på. En regel er at den skal sitte på ringfingeren til venstre hånd, ettersom man trodde i gammel tro at en vene løp direkte fra hjertet til denne fingeren. Andre mener at gifteringen bør være på høyre side, da det er den som brukes i troskapsløftet i kirken. 

giftering

I Danmark er det normalt å ha gifteringen på høyre hånd og en eventuell forlovelsesring på venstre hånd. Det mest tradisjonelle valget av giftering er en helt glatt ensfarget ring for begge parter i ekteskapet, typisk med dato og partnerens navn inngravert på innsiden. I nyere tid har det imidlertid blitt mer vanlig at kvinner velger en ring med en eller flere steiner, og både dame- og herreringer finnes i mange forskjellige og fantasifulle design. Likeledes velger du også selv hvilken tekst du vil ha gravert i ringene, om du i det hele tatt ønsker gravering. Noen velger å få inngravert et sitat, ordtak eller en kort setning som har spesiell betydning for paret. 

 doubledouble

Hvilke gifteringer bør du velge? 

Du må ha gifteringene dine på hver eneste dag, og det er derfor viktig at du finner de riktige ringene. Først av alt kan du vurdere hvilken stil du har. Ønsker du en enkel og praktisk ring, eller skal den fylles med edelstener? Det er ingen regler for hvordan en giftering skal se ut, så du kan velge hvilken som helst type du synes passer deg best. 

Skal du ha edelstener i ringene må du også finne ut hvilke. Den mest brukte edelstenen for gifteringer er diamanten. I tillegg brukes rubiner, safirer, smaragder eller turmaliner. Diamanter kan være dyre, og du kan derfor med fordel velge flere små diamanter i stedet for én stor. Det kan gi ringen et eksklusivt utseende. Deretter må du vurdere hvilken sliping du ønsker, og vi anbefaler at det ikke er her du går på akkord. Slipingen får lyset til å reflektere, noe som gir steinen det glitrende utseendet. Det er flere forskjellige kutt som du kan lese om i vår diamantguide. 

 gifteringer i prøveboks

Hvilket metall du ønsker til ringene er også en viktig avgjørelse. Gull er et av de mest slitesterke metallene, og kan derfor være et godt valg. Hvitt gull er lysere og kan gi en skikkelig fin bakgrunn dersom du har valgt steiner i ringene. Hvis du liker den lyse fargen på hvitt gull, men ønsker å spare litt, kan du enkelt velge sølv. Dette metallet er imidlertid litt mykere og får derfor lettere patina. Våre gifteringer bruker 925 sølv, som er en veldig ren legering. Du kan også velge titan, som er en rimeligere løsning. Titan er slitesterkt og lett, men kan over tid få en mørkere farge enn platina og hvitt gull. 

Så det er mange ting å vurdere når du velger gifteringer. Det er en viktig avgjørelse siden smykket må brukes resten av livet. Vi anbefaler at du kjøper en prøveboks med, så du er sikker på at du får velge riktige størrelser og tykkelser. 

 doubledouble

Gifteringer hos CHANTI 

Hos CHANTI er vi klar over at kjøp av gifteringer er en stor og viktig beslutning, og på den bakgrunn tilbyr vi at du kan få tilsendt en prøveboks gratis før du tar den endelige avgjørelsen. Prøveboksen består av: 

- Et prøvesett av ringene du er interessert i. Disse ringene er i standardstørrelser og har dermed ingenting med de angitte størrelsene å gjøre. Prøvesettet brukes ganske enkelt til å se på designet. 

- Fingermålere i passende bredde for å måle størrelsene dine. Ringene kan leveres i størrelse 46 til 75, og vi kan lage halve størrelser. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom du bestiller ringer i veldig store størrelser, kan prisen bli noe høyere enn det som er annonsert på nettsiden, da det må brukes mer gull i produksjonen av disse. Skulle dette være tilfelle, vil du bli kontaktet og gitt mulighet til å heve kjøpet. 

- Returkonvolutt og pakkelapp, så du slipper å betale for returfrakt. Pakken må bare leveres på postkontoret. Husk å ta vare på kvitteringen med sporingsnummer, slik at du kan følge med på at vi får prøveboksen tilbake.

- Bestillingsskjema, hvor du krysser av om du vil ha ringene satt i produksjon eller ikke. Det er også felt for å fylle ut graveringen. Gravering må kjøpes som egen vare og koster 150 kr for to ringer. Leveringstid n på prøveboksen er vanligvis noen dager, men det kan bli lengre ventetid dersom prøvesettet lånes ut. De ferdige ringene har en produksjonstid på 2-3 uker. 

Finn våre gifteringer her. 

Vanlige spørsmål om gifteringer

Hvem velger og kjøper gifteringene?

Gifteringene velges ofte av paret i fellesskap. Her vil du muligens gå til en gullsmed og prøve flere ringer, størrelser osv. Hos CHANTI kan du motta en prøveboks, som betyr at du kan prøve størrelser sammen hjemme og deretter finne gifteringene dine på CHANTI.no.

Hvordan ser en giftering ut?

Det er ingen spesifikk type ring som viser hvordan en giftering ser ut. Mange velger å kjøpe et sett slik at de to ringene matcher, men det er også mulig å kjøpe to individuelle ringer slik at begge ønsker blir oppfylt. Velger du et sett med to like ringer, kan det være et alternativ å velge en hvor det for eksempel er noen steiner i en, slik at det blir mer feminint for kvinnen. Det er selvfølgelig veldig individuelt hvordan du vil at gifteringene skal se ut. Hos CHANTI har vi et stort utvalg gifteringer i alle prisklasser, så det er noe for enhver smak. Du finner utvalget her.

Hva er forskjellen mellom forlovelsesring og giftering?

En forlovelsesring er ringen man har brukt til dato og en giftering er ringen som gis under vielsen i kirken, som et symbol på at paret nå har giftet seg.

Hvorfor har du en giftering på høyre hånd?

Det ser ut til at det er flere forskjellige grunner til at vi i Danmark har gifteringene våre på høyre side. Dette er blant annet fordi vi da viser ringen når vi håndhilser. I tillegg sies det også at høyre hånd er "deal hand". Det kan ha sammenheng med at når man gifter seg, lover paret hverandre evig kjærlighet og troskap.

diamantringer på hånden

Hvilken hånd skal ringen være på når du er gift?

Det er ingen rett eller feil hånd å plassere ringen på. Mange velger imidlertid å gå med den tradisjonelle løsningen, hvor forlovelsesringen sitter på venstre hånd og gifteringen på høyre. Ikke alle velger å kjøpe både forlovelsesring og giftering, og det er derfor helt opp til paret selv å velge hvor de vil ha ringene sine. Både hender og alle fingre kan fungere som det rette hvis det er det paret ønsker.

Skal en giftering være gull eller sølv?

En giftering kan se ut akkurat slik du vil ha den. En klassisk giftering er rødt gull, men det ser man mer og mer at par velger ringer i andre edle metaller. Når du skal velge gifteringer, kan det være en god idé å velge en ring laget av ekte gull eller sølv. På den måten får du en ring som kan vare livet ut og som ikke sprer seg eller mister fargen.

Kan det være diamanter i en giftering?

En diamant kan bidra til å gi en ring et veldig elegant og feminint utseende. Derfor kan diamanter i en giftering være den rette løsningen for noen. En giftering trenger imidlertid ikke inneholde noen typer steiner. Det er helt opp til den som skal bære ringen, og heldigvis finnes det utallige ringer som kan brukes som gifteringer og det finnes noen for enhver smak, uansett om du er til det enkle eller liker en ring som er prangende .

Hva symboliserer en giftering?

En giftering er ringen som settes på hånden under bryllupet og som symboliserer at paret nå har giftet seg.

Hvor skal en giftering sitte?

Det er helt opp til paret å velge hvor gifteringen skal sitte. De danske tradisjonene sier at den skal sitte på høyre ringfinger, men begge hendene og alle ti fingrene kan være helt riktige.

Hva skal man gjøre med en forlovelsesring?

Hvis du er ringforlovet, men også ønsker en giftering, er det flere ting du kan gjøre med forlovelsesringen. Noen velger å ha den på venstre ringfinger og så ha gifteringen på høyre hånd. Det er også et alternativ å finne en giftering som kan kombineres med forlovelsesringen slik at du kan ha begge på samme finger. Mange velger også å bruke forlovelsesringen som giftering slik at de totalt sett kun har en enkelt ring som symboliserer begge deler.

doubledouble

Hva koster en giftering?

En giftering trenger ikke være dyr, hos CHANTI har vi et stort utvalg av gifteringer i ulike prisklasser slik at alle kan være med. Pris og kvalitet henger ofte sammen når det kommer til smykker. Derfor vil prisen på ringen bli høyere dersom det for eksempel ønskes diamanter eller andre edelstener i ringen.

Hvilken finger har menn ringen på?

De fleste menn bærer gifteringen sin på ringfingeren, for best mulig å vise at han er gift. Selv om ringfingeren er den mest typiske fingeren å bære gifteringen, kan du enkelt velge en annen finger hvis du synes den passer bedre.

Hvorfor bruke gifteringer?

Mange ser på gifteringer som et symbol på kjærligheten mellom to mennesker og at paret nå har giftet seg.

Hva skal være i en giftering?

Det er mange som velger å få gravert en eller flere ting inni ringene sine. Det er ikke en nødvendighet, men det kan gjøre ringen mer personlig. Ofte velger folk å få gravert inn bryllupsdagen samt navnet på ektefellen. Det er imidlertid også mulig å gravere en søt hilsen, et symbol eller noe helt annet. En giftering trenger heller ikke ha noen gravering.

Hvor mye bør man bruke på en giftering?

Prisene på gifteringer er veldig forskjellige avhengig av hva du ønsker og hvor du skal kjøpe dem. Hos CHANTI har vi et bredt utvalg av ringer i alle prisklasser. Her kan du finne alt fra de helt enkle settene til store ringer med blant annet diamanter og andre steiner. Så hva du enn måtte ønske deg av gifteringer, er det mulig å finne dem hos CHANTI akkurat her.

Hvem bør bære en giftering?

Det er veldig typisk at begge parter i ekteskapet får en giftering under vielsen. En giftering er ikke en nødvendighet for å gifte seg eller være gift, men det er et fint symbol på kjærlighet. Gifteringer sees oftere hos menn enn forlovelsesringer gjør. Dette er fordi det som oftest er mennene som frier til kvinnene og dermed er det de som gir en ring og derfor ikke får en.

Kan man bruke en forlovelsesring som giftering?

Selvfølgelig. Det er helt normalt å "gjenbruke" forlovelsesringen sin. Det kan være flere grunner til at et par velger å gjenbruke forlovelsesringene sine som gifteringer. Mange par velger å kjøpe kun en enkelt ring som sitt symbol på kjærlighet.

Sjekk våre siste innlegg!