Forgylt og gullbelagte smykker

Forgylt og gullbelagte smykker

 Verdsatt for sin skjønnhet og allsidighet, er gull det klassiske metallet for smykker. Gullproduksjon har imidlertid alltid hatt høye kostnader, og er ofte svært upraktisk på grunn av metallets formbarhet og høye tetthet. Dette førte til et søk etter en metode der man kunne bruke andre metaller sammen med gull slik at det kunne gi et gyldent utseende til en lavere pris. 

I 1805 oppfant den italienske kjemikeren Luigi Valentino Brugnatelli den moderne teknikken for forgylling, også kalt galvanisering. Hans arbeid ble grunnlaget for senere kjemikeres forskning på forgylling, og 35 år senere i 1840 ble John Wright og George Elkington tildelt det første patentet for galvanisering av gull og sølv. 

 flettet ring

Det finnes imidlertid andre måter å gi andre typer metaller et gyldent utseende. Disse smykkene kalles gullbelagte smykker. Den moderne gullfylte tråd- og metallplateteknikken ble oppdaget i 1817 av John Turner, en engelskmann som patenterte oppdagelsen hans. Denne typen gull kom på moten i den dekadente tidlige viktorianske tiden, men det var ennå ingen standarder for kvaliteten eller tykkelsen på gulllaget, grensen mellom gullbelagte og gullbelagte smykker var uskarp. 

Gullbelagte og gullbelagte smykker er ikke gullsmykker. Selve smykket har et uedelt metall, og er lagt et tynt lag gull. Grunnmetallet kan være det gullsmeden velger. Det kan være kobber eller sølv, og det er det smykket er laget av. Kort sagt, når du kjøper noe som er forgylt eller gullfylt, kjøper du metallet som er under. 

 doubledouble

Forgyllingsprosessen 

Når du sender inn et smykke til forgylling, må det først vurderes. Man må se på metallet da visse metaller kan vise seg å være vanskelige å forgylle på grunn av deres sammensetning. Etter at smykket er «vurdert», klargjøres smykket for galvanisering via omfattende polering. Poleringsmaskinen vil polere overflaten på gjenstanden til den er helt glatt fordi den minste bulk eller kornete tekstur vil få forgyllingen til å se ujevn og flekkete ut. For u edle metaller som er vanskelige å forgylle, poleres smykket og gis et foreløpig belegg av enten palladium eller nikkel før gullet påføres. Etter polering, rengjør og skyll smykket flere ganger i destillert vann. 

 zirkon smykker

Når smykket er behandlet og godkjent, starter forgyllingen. Smykket er nedsenket i en løsning av vann og "metallsalt", som inneholder gullet som skal belegges på gjenstanden. En elektrisk strøm ledes gjennom væsken, som løser opp metallene og kjemisk fester gullet til smykkene. Smykket forblir neddykket i en viss periode, avhengig av hvor tykt belegget skal være. 

Edelstener påvirkes vanligvis ikke under galvanisering, men spesielle edelstener limes ofte på og kan løsnes i prosessen på grunn av eksponering for vann. Steiner som er veldig myke og skjøre, som perler, bør ikke legges i noen galvaniseringsløsning i det hele tatt. For å lage gullfylte stykker legges kjernemetallet mellom to lag med gulllegering, som deretter varmes opp og føres gjennom en rull flere ganger – en prosess som både binder metallene sammen og tynner ut arket. Gullbelagte smykker har derfor 100 ganger mer gulllegering enn gullbelagte smykker. 

Kostnader 

Prisen på forgylling kan påvirkes av flere forskjellige ting. Hvis grunnmetallet er noe atypisk, som messing, vil det kreve mer forarbeid før det sendes til forgylling. Disse metallene vil kreve et belegg av nikkel, noe som øker kostnadene. Noen steiner tåler ikke belegningsprosessen, noe som betyr at de må fjernes og deretter påføres igjen etter at smykket kommer ut av galvaniseringstanken igjen. Spesielle smykker gir en unik utfordring; rhinestones i denne typen smykker er ofte limt på og de løsnes i galvaniseringsløsningen. Utskifting er en ekstra kostnad å vurdere. Prisen på belegget er proporsjonal med hvilken type gull du ønsker. Høyere karat gull, som 18 karat eller 24 karat, er dyrere fordi det er mer gull. Jo tykkere belegg, desto dyrere blir prosessen. 

Ønsker du smykker som et halskjede eller et par gullbelagte øredobber, husk at gjenstander som ikke er i direkte kontakt med huden ikke krever så mye gull, da de ikke utsettes for så mye som f.eks. , ringer og armbånd. . Alternativt bør du forvente å betale mer for å belegge en ring, armbånd eller klokke fordi de krever en større mikron tykkelse. Gullfylte smykker er dyrere uansett, da de har 5 prosent. Gullverdi i motsetning til gullbelagte smykker som ikke har noen gullverdi. 

 gullbelagt ring

Forskjeller mellom gullbelagte og gullbelagte smykker 

Det er mye å sette pris på med gullbelagte og gullfylte smykker. La oss komme inn på det. 

Utseende 

Hvis du vil se ut som moteidolet ditt som bærer uendelige mengder ekte gullsmykker, men dette er ikke innenfor budsjettet ditt, er gullbelagte og gullbelagte smykker veien å ta. Det ser ut som om du har den ekte varen på, men bare du vet at den kostet deg en brøkdel av prisen på den ekte varen. Både gullbelagte og gullfylte smykker ser ut som ekte gull, men kan bli mer slitt over tid. 

Pris 

Verdien av gullbelagte smykker avhenger av mengden gull som brukes. Generelt vil du finne at gullbelagte smykker er billigere enn gullbelagte smykker. Hvis du vil ha noe verdt mer, skaff deg gullbelagte smykker fordi det vil ha minst fem prosent gull, noe som ikke kan sammenlignes med det du har med gullbelagte smykker. 

 lange zirkon øredobner

Holdbarhet 

Som nevnt har solid gull en tendens til å være mykere og du kan ikke ta det gjennom hverdagens harde slitasje. Gullbelagte smykker er sterkere enn det, og du kan forme dem til hva du vil. Laget av gulllegering på gullbelagte smykker er veldig tynt, og fordi laget på gullbelagte smykker er så mye tykkere, betyr det at gullbelagte smykker holder bilen lenger enn gullbelagte smykker . Over tid vil grunnmetallet i gullbelagte smykker bli eksponert ettersom gullet på toppen avtar. Dette skjer når basismetallet begynner å reagere med gullet, og får laget til å brytes ned. Når dette skjer, begynner til og med grunnmetallet også å bli skadet. Her kan du imidlertid få smykket forgylt på nytt slik at det ser så godt som likt ut. 

Så lenge du også oppbevarer og vedlikeholder smykkene dine på riktig måte, trenger du ikke bekymre deg for å kjøpe gullbelagte eller gullbelagte smykker. 

Vanlige spørsmål om gullbelagte smykker

Hvor lenge varer gullbelagte smykker?

Det er ingen direkte utløpsdato på gullbelagte smykker. Du kan forlenge holdbarheten til alle smykkene dine ved å ta godt vare på dem. Dette innebærer blant annet å ta dem av når du vasker hendene, tar en dusj, smører på krem og gjør rent.

Ingen smykker har godt av å bli utsatt for kjemikalier, såper eller kremer. I tillegg er det også lurt å ta av seg smykkene når du er ekstra aktiv og før du legger deg om kvelden.

Uansett hvor godt du tar vare på smykkene dine, vil mange ikke kunne unngå at deres gullbelagte smykker mister fargen. Både svette og PH-verdi er to viktige faktorer når det kommer til gullbelagte smykker, da begge har innvirkning på holdbarheten til smykket.

Hvor godt varer gullbelagt sølv?

Holdbarheten til gullbelagte smykker avhenger av hvordan du behandler smykkene dine. Gullbelagt sølv kan ha lang holdbarhet hvis du tar dem av under fysisk hardt arbeid før du sovner og når du er i kontakt med vann. Alle smykker bør også helst unngå vann, såpe, kjemikalier og kremer. Ved å unngå disse tingene kan du forlenge holdbarheten og forhindre at dine gullbelagte sølvsmykker blir misfarget.

Kan du polere gullbelagte smykker?

Siden gullbelagte smykker er overflatebehandlet, må ingen midler brukes til å polere smykket. Verken poleringskrem eller andre ting skal brukes, da det da vil være en risiko for at hele forgyllingen blir polert av, da den ikke tåler kjemikalier.

Når du skal polere et gullbelagt smykke, kan du bruke en ren klut. På denne måten kan du fjerne eventuelle merker og misfarginger samt få smykket til å skinne igjen.

livets tre smykker

Kan du polere forgylt sølv?

Du kan enkelt polere dine gullbelagte sølvsmykker med en ren klut. Det er imidlertid viktig at du ikke bruker noen typer såper eller kjemikalier da det kan skade overflaten og skape misfarging. Ved hjelp av en ren klut kan du polere smykket slik at det skinner igjen, uten å skade overflatebehandlingen.

Hva betyr det når noe er forgylt?

Når noe er forgylt betyr det at smykket er laget av en type metall som deretter er belagt med gull. Metalltypen kan være svært forskjellig, de fleste bruker sølv eller kobber.

Hva betyr forgylt?

Når noe er forgylt betyr det at et metall har blitt belagt med et tynt lag gull.

Tåler gullbelagt sølv vann?

Dine gullbelagte smykker har ikke godt av kontakt med vann. Gullbelagte smykker er overflatebehandlet, og vann kan blant annet være med på å misfarge smykket. Det er derfor lurt å ta av seg smykkene når du vasker hendene, tar et bad eller for eksempel i svømmebassenget.

gullbelagte ringer

Kan du bade med gullbelagte smykker?

Det er lurt å ta av seg det gullbelagte smykket når du skal bade. Vann kan misfarge smykket og svekke holdbarheten. Hvis du vil at gullbelegget på smykkene dine skal vare, ta godt vare på dem. Det innebærer å ta dem av når du er i kontakt med vann, gjør fysisk hardt arbeid og sover.

Kan du sove med smykker på?

Du vil lett kunne sove med smykkene på, men vi anbefaler alltid at du tar av deg smykkene før du legger deg om kvelden. På denne måten unngår du at spesielt halskjeder kan sette seg fast og bli revet av. I tillegg får mange det også spesielt varmt om natten, og siden gullbelagte smykker påvirkes av svette, kan du unngå mange misfarginger ved å ta dem av før du legger deg.

Sjekk våre siste innlegg!