Finn fødselssteinen din

Finn fødselssteinen din

Fødestein 

Fødselssteiner har blitt svært populære for gavegivere og edelstenelskere på grunn av deres glitrende og fargerike skjønnhet, og ikke minst deres personlige og sentimentale verdi. I følge moderne tradisjon er det 1-3 edelstener, som hver representerer en fødselsmåned i året. Fødselssteiner kan pryde både ringer, armbånd, halskjeder og øredobber, så det er noe for enhver smak. Vet du hvorfor denne tradisjonen eksisterer og hvordan den begynte? I denne artikkelen vil vi utdype opprinnelsen til fødselssteiner og gjøre deg klokere på symbolikken bak nettopp din fødselsstein. 

Opprinnelsen til fødselssteinen - en historie fra bibelsk tid 

Opprinnelsen til denne tradisjonen kan spores helt tilbake til bibelsk tid, hvor referanser til fødselssteiner er funnet i Exodus, i Det gamle testamente. Her beskrives det at Moses' bror, Aron, bar en brynje prydet med 12 forskjellige steiner, som hver representerer en av Israels 12 stammer. Det sies at disse steinene hadde store krefter og at de kunne fortelle folk deres skjebne. 

I følge oversettelser fra det første århundre besto den første raden på brystplaten av karneol, krysolitt og beryl. Den andre raden besto av jacinth , agat og ametyst, og den tredje og siste raden besto av topas , onyx og jaspis. Navngivningen på disse mineralene på dette tidspunktet var avhengig av fargen på steinene i stedet for deres kjemiske sammensetning, noe som gjorde det vanskeligere å bestemme hvilke steiner som faktisk ble brukt. 

Det var først 500 år etter at Arons brynje ble beskrevet i 2. Mosebok at det ble funnet en sammenheng mellom de 12 edelstenene og årets måneder. På det femte århundre, historikeren, St. Hieronymus, for å oppmuntre kristne til å bruke disse steinene. Dette ble grunnlaget for en tradisjon som skulle vare i flere århundrer, hvor folk bar alle 12 steiner i belter og armbånd. Den moderne tradisjonen med å bære bare sin egen fødselsstein begynte først på 1500-tallet, og oppsto sannsynligvis enten i Tyskland eller Polen. Tradisjonen med fødselssteiner finnes også i hinduistiske tradisjoner, som mest sannsynlig inspirerte Vesten. 

flerfarget ring

Moderne tradisjoner 

Til tross for at fødselssteiner hadde blitt en internasjonal trend med røtter i en flere hundre år gammel praksis, var det ingen oppriktig konsensus på listen over fødselssteiner. Derfor samlet National Association of Jewelers seg i USA i 1912 for å offisielt standardisere listen over amerikanske fødselssteiner. Denne listen skulle kombinere en rekke forskjellige skikker som hadde utviklet seg over tid. Samtidig måtte man sørge for at steinene som ble valgt var praktiske for amerikanske gullsmeder å både produsere og selge. Listen har siden opprinnelsen blitt endret på forskjellige måter med tilføyelse av nye steiner. Smykketrenden har sin opprinnelse i det første århundre, og USA var kickstarteren til trenden vi ser i dag. 

Finn fødselssteinen din 

Smykker med fødselsstein er for alle. De åndelige, så vel som du som bare synes de er vakre. 

Ønsker du å hoppe på trenden, og krydre stilen din med et personlig smykke prydet med fødselssteinen din, finner du steinen for fødselsmåneden din nedenfor. 

Januar - Granat 

Hvis du ble født i januar måned, er fødselssteinen din granaten. Denne edelstenen er kjent for sin røde farge, selv om den faktisk finnes i mange andre farger også. Den har fått navnet granat, da den i sin rå form minner om et granateplefrø. Det finnes forskjellige typer granatsteiner, men " pyropgranaten " er den mest populære på grunn av sin klare, røde farge. 

Granaten symboliserer energi, sannhet og viljestyrke. Dernest er det et symbol på kjærlighet, og symboliserer forbindelsen mellom deg og noen du elsker. Granatens opprinnelse er assosiert med myten om den greske korngudinnen, Persephone, som ifølge myten ble fanget i underverdenen i vintermånedene fordi hun spiste granateplefrø mot underverdensguden Hades vilje. Du finner alle våre granatsmykker her. 

Februar - Ametyst 

Ametyst er fødselssteinen for deg som er født i februar måned. Denne edelstenen er spesielt kjent for sin vakre, lilla farge, og er en av de tradisjonelle edelstenene. Ametyst er en krystallinsk edelsten, og er en variant av kvarts, i farger som spenner fra en blek lilla lilla til en dyp rødlig lilla. Gjennom ulike myter er ametyst assosiert med den greske guden Dionysos, gud for vin og ekstase. I tillegg representerer ametyst både fred og ro, og hjelper angivelig sinnet til å flyte fritt og være i fred og klarhet. Mennesker født i februar måned er ofte opptatt med å ta vare på andre samtidig som de må nå sine egne mål. Ametysten kan derfor fungere som en god påminnelse om å ta det med ro en gang i blant. Finn våre ametystsmykker her. 

Mars - Akvamarin 

Hvis du ble født i mars måned, er fødselssteinen din den vakre akvamarinen, som utstråler rolig energi fra havet. Akvamarin er en blågrønn edelsten fra berylfamilien. Mye av symbolikken bak akvamarinen kommer fra eldgamle sjømenn, da grekere og romere i antikken trodde at akvamarinen kunne beskytte sjømennene deres. Edelstenen ble båret som en talisman rundt halsen, og noen ganger ble de kastet i vannet som et offer til havguden Poseidon. Akvamarinen er assosiert med klarhet, ro og harmoni, og som den første av vårens fødselssteiner, representerer den gjenfødelse og transformasjon. Krystalleksperter tror også at denne vakre perlen av havet lar oss få tilgang til vår dypeste visdom, og gir oss styrke til å forbli tro mot våre verdier, uttrykke følelser og kommunisere åpent med andre fra hjertet. Du finner våre akvamarinsmykker her. 

rose ring

April - Diamant 

Hvis du ble født i april måned, er fødselssteinen din den mest ettertraktede edelstenen - diamanten. Med et navn som stammer fra det greske ordet ' adamas ' , som betyr uovervinnelig, symboliserer diamanter både hengivenhet, styrke og uendelig kjærlighet. Det er mange eldgamle teorier om diamantens magiske krefter, inkludert at diamanter ble skapt av lyn, eller av tårer fra Gud. Diamanter har lenge vært ansett som en edelsten med helbredende krefter som kan øke energi, intellektualitet og fjerne giftstoffer fra kroppen. Diamanten er dømt som kongen av alle fødselssteiner, og er en av de hardeste edelstenene med en hardhet på 10 av 10 på Mohs - skalaen. I tillegg tilskrives babyer i april egenskaper som stahet, viljestyrke og handling. Er du født i april er det derfor opplagt at du skaffer deg en vakker diamant til smykkekolleksjonen. Finn alle våre diamantsmykker her. 

Mai - Smaragd 

Edelstenen for konger, Smaragden, tilhører deg som ble født i mai måned. Sm aragden er kjent for sin vakre grønne farge, og er en betagende vakker edelsten. I likhet med akvamarinen er smaragden en del av berylfamilien , og regnes som en av de fire store edelstenene sammen med diamanter, rubiner og safirer. I antikken ble smaragden ansett som et symbol på fruktbarhet og udødelighet, og er assosiert med den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite. En myte forteller at man kunne se inn i fremtiden hvis man la en smaragd under tungen - vi foretrekker nå å bruke dem som smykker! Du finner alle våre smaragdsmykker her. 

Juni - Perle, Månestein og Aleksandritt 

Hvis du ble født i juni måned, har du ikke bare én, men tre forskjellige fødselssteiner. Perlen, månesteinen og alexandritten. De har alle felles kjennetegn, men har også sine forskjeller, slik at du kan velge akkurat den steinen som passer deg og din unike personlighet. 

Perlen - havets juvel 

Perlen kalles 'havets juvel', og ikke uten grunn. De vakre, organiske steinene pryder etter hvert mange smykker, og er en tidløs smykketrend. Perlen har lenge vært et symbol på uskyld, renhet og kyskhet , og er også assosiert med tillit og vennskap. I følge gresk mytologi var perler – som mange andre tenker på diamanter – tårer fra Gud. Finn våre perlesmykker her. 

Månesteinen 

Månesteinen er en del av ortoklasfamilien, og er kjent for sin glitrende måneskinnlignende overflate. Som navnet antyder, er månesteinen assosiert med månen, og er også et symbol på kjærlighet, fruktbarhet og søvn. Denne edelstenen anses derfor å være et godt hjelpemiddel mot søvnproblemer. På grunn av tilknytningen til steinen med månen, antas det at personer født i juni har spesielt skarpe instinkter og derfor bør lytte til deres intuisjon. Du finner alle våre månesteinssmykker her. 

Alexandrite - smaragd om dagen, rubin om natten 

Alexandritt er en del av chrysoberyl - familien, og er spesielt kjent for sin bemerkelsesverdige fargeendring - grønt i sollys og rødt i kunstig lys. Denne edelstenen symboliserer flaks, velstand og intellekt, og representerer balansen mellom det fysiske og det åndelige. Det kan derfor bringe deg i balanse med den du er. 

doubledouble

Juli - Ruby 

Hvis du ble født i juli måned, er rubinen din fødselsstein. Rubinen er en del av korundfamilien, og er en av de mest populære, tradisjonelle og dyrebare edelstenene. Den er preget av sin alltid sterke, røde farge. Mange kulturer ser på rubinen som en edelsten for konger, og rubinen har lenge vært assosiert med makt og velstand. I tillegg er det et symbol på kjærlighet og lidenskap. Det ble en gang antatt at å bære rubinen på venstre side av kroppen ville garantere et fredelig liv. Alle rubinarter ble antatt å ha lignende egenskaper, og i tillegg til deres beskyttende krefter, bidro de angivelig til å kontrollere onde tanker og sinne. Finn alle våre rubinsmykker her. 

August - Peridot 

Peridot er fødselssteinen til de som er født i august måned. Den betagende, grønne edelstenen er dannet dypt inne i jorden, og kommer til overflaten gjennom vulkanutbrudd. I følge en gammel legende representerte de grønne peridotkrystallene tårene til Pele, den hawaiiske vulkangudinnen. Peridot symboliserer harmoni, helse og ro. Kjent som medfølelsens perle, kan peridoten lindre sinne og beskytte mot mareritt. Du finner alle våre peridotsmykker her. 

September - Sapphire 

Hvis du ble født i september, er safiren din fødselsstein. Denne edelstenen er, i likhet med rubinen, en del av korundfamilien, og er kjent for sin vakre, dypblå farge, selv om den kommer i alle regnbuens farger med unntak av rødt. Safiren symboliserer tro og renhet, og regnes som den mest åndelige av alle edelstener. I gresk mytologi er safiren assosiert med den greske guden Apollo, og oraklet i Delfi bar ofte safirer på grunn av deres tilknytning til den åndelige verden. Finn våre safirsmykker her. 

safir ring

Oktober - Rosa turmalin 

For deg som er født i oktober måned er fødselssteinen den rosa turmalinen som har erstattet opalen. Rosa turmalin har lenge vært assosiert med visdom, vennskap og ubetinget kjærlighet. Etter sigende kan denne edelstenen bidra til å roe følelsene dine i vanskelige tider, og lindre angst. Som et symbol på kjærlighet er denne edelstenen også en perfekt romantisk gave til noen du bryr deg om! Du finner alle våre vakre rosa turmalinsmykker her. 

November - Topas 

Hvis du ble født i november måned, er fødselssteinen din en topas. Denne edelstenen er tilgjengelig i flere farger, men er mest kjent for sin skinnende, gule farge. Før 1900-tallet ble alle gule, brune og oransje edelstener kalt topaser, men i dag er topasene mer spesifikt definert – både kjemisk og fysisk. Topaz har lenge vært assosiert med velstand, men edelstenens symbolikk dekker også helse, kjærlighet og astrologi. Det finnes mange teorier om de helbredende egenskapene til topas, som at den beskytter mot mørk magi, mareritt og ulykker. Finn våre topass-smykker her. 

Desember - Blå topas, tanzanitt og turkis 

Hvis du er et desemberbarn, har du tre fødselssteiner å velge mellom – alle innenfor det blå fargespekteret. Blå topas, tanzanitt og turkis. Den blå topasen er en edelsten som symboliserer mange ting; kjærlighet, klarhet, ro, harmoni, troskap og mer. Den blå topasen har sitt navn enten fra det greske ordet topazion, som betyr ild, eller den egyptiske øya, Topazos. De gamle grekerne mente at den blå topasen hadde kjølende egenskaper, mens egypterne mente at den kunne opprettholde fred og velstand. Du finner alle våre smykker med blå topas her. 

Turkis er en sjelden og ettertraktet stein som bare finnes noen få steder på jorden. Tidlige indianere assosierte det med himmelens Gud og la derfor stor vekt på steinen. De brukte turkis for å kanalisere helbredende energier fra kosmos. I antikkens Hellas ble turkis båret av kvinner for å symbolisere deres renhet. Over hele verden finner man eldgamle tradisjoner og skikker knyttet til turkis, men i moderne tid er edelstenen forbundet med visdom, ro og beskyttelse. Finn våre turkise smykker her . 

Vi håper du likte å lese guiden vår for å finne din fødselsstein og at du har blitt litt klokere på symbolikken og historien bak fødselssteinene. 

Sjekk våre siste innlegg!