Edelstener i smykker

Edelstener i smykker

Steintyper

Du kan lese om de forskjellige typene edelstener vi har i smykkene våre, og om deres ulike interessante fakta og egenskaper. Edelstener og edelstener er to navn på det samme, nemlig mineralbiter som brukes i smykkefremstilling. De kommer i mange forskjellige former og farger, noe som gjenspeiles i utvalget av smykker. De finnes i alt fra grønt, til blått, gult, lilla, hvitt og rødt. Kort oppsummert finnes det smykker i alle tenkelige farger og fasonger, avhengig av hvordan produksjonen tilnærmes.

ringer i smykkeskrin

Diamanter

Diamanter kommer i mange størrelser, priser og varianter. Det meste kan kjøpes enten i den klassiske hvite fargen, eller med sorte nyanser. Uansett er diamanter en av de mest verdifulle steintypene på smykkemarkedet.

Hvite diamanter

Hvite diamanter er klassiske vakre steiner. Smykker med hvite diamanter er smykker som de fleste kvinner ønsker å bruke. 

Svarte diamanter

Svarte diamanter er moderne smykker og elegante steiner som enhver stilbevisst kvinne bør eie. 

 doubledouble

Zirkon

Zirkon er et vakkert og stilig mineral som de fleste kjenner fra ulike ringer og øredobber. Det er spesielt i disse man bruker dem. Når zirkon brukes til smykker, er de med på å gi noen vakre og veldig stilige varianter. Zirkonsmykker er typisk hvite eller veldig lyse i uttrykket. 

 zirkon kreoler

Akvamarin

Navnet akvamarin kommer fra latin; aqua (vann) og marina (sjø) = sjøvann. Det er en fin beskrivelse av akvamarin smykker vakre nyanser, som er gjennomsiktig blå og blå-grønn, som minner om fargene på havet. 

 doubledouble

Ametyst

Det er ingen tvil om at ametyst og smykker er en perfekt kombinasjon. De er med på å gi et bredere og mer variert spekter i smykkemarkedet, med sine lilla eller fiolette nyanser.

Det fantastiske med ametyststeinen er at nyansene kan svinge mye. Det er derfor mange alternativer og fargenyanser å leke med for de mange produsentene.

Ametyst er en populær og fargerik edelsten som vanligvis gir en lilla fargetone til smykkene dine. Materialet tilhører kvartsgruppen, og fargen kan variere mye fra en lilla farge, til nesten å virke hvit.

 ametyst øredobber

Citrin

Takket være et rikt kaleidoskop med gule nyanser, ser citrin spektakulært ut i ethvert metall, og er like egnet for både brunetter og blondiner. Dette smykket har ingen aldersbegrensninger. Citrin i seg selv er lyst og selvforsynt, så "solo" brukes oftest. Kombinasjonen av citrin og diamanter ser luksuriøs ut og en blanding av citriner, ametyster og safirer ser lyst og sommerlig ut.

Citrin i gull er en lys kveldsklassiker. Steinen omslutter stykket med en varm glød og understreker skjønnheten og edelen til det gule metallet. Citrinens egenskaper gjør det mulig å bruke det i ulike former og sammensetninger. For eksempel i form av et hjerte, blomster, kronblader, sol.

Du finner mange citrinsmykker hos CHANTI.

 doubledouble

Emalje

Emalje er et belegg som kan legges på utsiden av smykket for å gi dem vakre og prangende farger. Hos CHANTI finner du smykker både med og uten emalje. Du kan for eksempel finne mange vakre smykker med forskjellige steintyper. Klikk deg inn og se utvalget av emalje smykker på denne siden i dag, og finn akkurat de emalje smykkene som passer deg. Vi har blant annet øredobber, anheng, ringer eller armbånd til jenter og kvinner. 

 tusenfryd halskjede

Granat

Granat er en av mange edelstener. Granat er et mineral som finnes i flere farger, men som typisk er med på å skape fine røde eller mørkerøde smykker. Når du handler granat-smykker på nett eller i en smykkebutikk, vil de ofte ha en rød eller mørkerød farge. Det gjør dem til en åpenbar edelsten for kvinner som elsker de rødlige fargene.

doubledouble

Kvarts

Kvarts er et av de første mineralene som mennesker begynte å bruke. Smykkekvarts er virkelig fantastisk og også mangfoldig.

Kvarts er et av de første mineralene som mennesker begynte å bruke. Kvarts har blitt brukt til de eldste smykkene. Arkeologer finner produkter fra denne steinen som er over 9000 år gammel. Selv nå er det vanskelig å forestille seg smykkefremstilling uten ringer, armbånd eller øredobber med kvarts. Mineralet for innsats kuttes i cabochonskiver. Behandlingsmetoden avhenger av typen og de optiske egenskapene til prøvene.

Cabochon (fra fransk caboche - hode) er en metode for å behandle en edelsten eller halvedelstein, hvor den får en jevn konveks polert overflate uten kanter.

 kvarts ring

Morganitt

Morganite er en halvedelstein som ble kjent i 1910 og fikk navnet sitt i 1911. Den er assosiert med navnet til en kjent amerikansk filantrop og bankmann ved navn Morgan. Morganits fargepaletten varierer fra rosa til rødlilla. I noen tilfeller kan mineralet ha en gul eller ferskenfarget tone. Ringer og øredobber med morganitt, har en unik magi av sjarm og mystikk.

Hos CHANTI finner du et stort utvalg av smykker med morganitt, som vil være et flott tillegg til enhver smykkekolleksjon.

 morganitt ringer

Månesteinen

Månesteinen er en sjelden skjønnhet, og et ekstremt sjeldent mineral i naturen. Den delikate hvit-grå-blåaktige fargen med skinnende nyanser, gjør at steinen ser ut som måneskinn. Nyansen på steinene er ulik noen annen steintype. Gjennomsiktige krystaller er ekstremt sjeldne i naturen. Månesteinen har en silkeaktig glans, men dette er ikke bare glans. Det er en veldig særegen spesifikk optisk effekt dannet av gjennomsiktige prismatiske eller lamellære krystaller. Blå månesteiner har en forbløffende vakker 3D-fargedybde når de roterer.

 månesteinring

Onyx

Onyx er en dekorativ stein, som er en kvartstype. Et karakteristisk trekk ved onyx er dens særegne stripete fargen, skapt av parallelle lag med steiner som inneholder forskjellige urenheter. Fargen på mineralstripene, avhengig av typen av disse urenhetene, kan være forskjellig: Arabisk (svart) onyx er svart og hvit, karneol har røde og hvite striper, sardonyx er brun eller oransje-hvit.

Hos CHANTI finner du et stort utvalg av onyx smykker.

doubledouble

Peridot

Peridot er en edelsten av mineralet olivin. Navnet "olivin" ble oppfunnet av franskmannen Alfred Werner. Det kommer fra det latinske "oliven", hvis farge er lik fargen på dette mineralet. Betydningen av ordet "peridot" er av fransk opprinnelse. Det er opprinnelig avledet fra det arabiske "faridat" - en edelsten. 

 doubledouble

Perler

Perler er en edelsten som er født i vannet av elver og hager. Når et fremmedlegeme kommer inn i et skjell, begynner bløtdyret, som en form for selvforsvar, å omslutte det med perlemor. Perler kan ha forskjellige farger: hvit, krem, gull, sølv, blå, svart, rosa - det er mer enn hundre nyanser. Hva som kalles en perle avhenger av typen bløtdyr, vannkvalitet, dens kjemiske sammensetning og perlenes modenhet. 

Smykker med perler er en klassiker som aldri går av moten. Dette er det eneste mineralet som ikke krever prosessering. Perlen er i sin naturlige form. Ringer, øredobber, anheng, halskjeder, armbånd med perler ser originale, interessante ut og gjør eieren elegant. 

perle kjede

Perlemor

Perlemor er en naturlig edelsten. Perlemor har vært kjent av mennesker i tusenvis av år. Den moderne trenden er opprettelsen av lyse smykkesamlinger, der perlemor kombineres med edelstener, for eksempel diamanter, smaragder, safirer.

perlemor øredobber

Rav

Ravsmykker har blitt brukt i mange tusen år, faktisk siden antikken. En av de åpenbare egenskapene til smykker med rav er at de har oransje farge. Det tar mange år å produsere rav, da det er naturen som gjør jobben for oss. Det er i havet den skapes. Ravstykker er faktisk forsteinet harpiks, og det gjør ravsmykker til et veldig naturlig smykke å ha rundt halsen eller håndleddet.

rav øreringer

Rubin

Rubin smykker er veldig eksklusive og det gjenspeiles både i prisen og utseendet deres. De er vakre og signaliserer en viss velstand og rikdom. Smykker med rubin er typisk røde, da det er edelstenens kjennetegn. Imidlertid kan den finnes i mange nyanser av rødt. Du kan finne røffe rubiner i mørkerøde nyanser, mens de utskårne kan være nesten rosa.

rosettring

Safir

Safir er et mineral. Selve navnet på safiren kommer fra gresk, hvor det betyr blå stein. En av de tydelige egenskapene til safirsmykker er deres veldig sterke blåfarge, og er derfor lett å kjenne igjen. Selv om nyansene er forskjellige fra stein til stein, har de alle en veldig klar, litt mørk, blå farge. Dette gjør dem til et opplagt valg i smykkeproduksjon, da blått appellerer til begge kjønn. Så selv om blå safirsmykker primært brukes av kvinner, kan de lages for både menn og kvinner.

safir ring

Smaragd

Smaragd edelstenen er gjenkjennelig på sin grønne farge. Steinens skygge påvirkes av innholdet av krom. Smaragder er svært vanlig i smykkeindustrien da de er med på å bidra til eksklusive smykker. Samtidig er smaragder noen av de eneste steinene som kan bidra med en grønn farge. Bare det faktum gjør dem ekstra interessante for produsentene. Grønne smaragdsmykker passer godt til de fleste, og brukes spesielt til anheng, øredobber og ringer. Dette gjør de i kombinasjon med materialer som sølv, gull og hvitt gull.

smaragd ring

Topas

Topass-smykker kjennetegnes ved at steinen finnes i mange farger og nyanser. I motsetning til mange edelstener, kan topasmineral finnes i flere varianter. Det gir produsentene alle forutsetninger for å sette sammen smykkene etter behov og lage de stiligste øredobber, ringer eller armbånd. Topaz kommer fra gresk, hvor det kalles topaser. Akkurat som med andre edelstener er mineralet mange år gammelt og har en lang historie. Det bidrar til å understreke deres attraktivitet og verdifulle vesen. Det har lenge vært populært og eksklusivt å bruke topassmykker i blått, grønt, lilla eller brunt. Du kan fritt velge hvilken farge du foretrekker.

doubledouble

Turmalin

Turmalin er en stein med fantastiske egenskaper. Denne edelstenen overgår enhver annen perle i forskjellige farger. Steinen fikk navnet sitt i Europa på begynnelsen av 1700-tallet, da nederlandske sjømenn begynte å bringe forskjellige edelstener til Amsterdam fra rundt Ceylon (Sri Lanka). Blant dem - gylne kolonnekrystaller, som innbyggerne på øya kalte "Turamali" eller "Tourmali". Krystaller av mineralet er ofte representert av prismer med langsgående skygge, og tverrsnittet ligner vanligvis en sfærisk trekant. 

doubledouble

Generelle spørsmål om edelstener

Hva er edelstener?

Edelstener er forskjellige typer mineraler som males og brukes til smykker. Det finnes både ekte og syntetiske edelstener. De ekte edelstenene er også kjent som edelstener. Begrepet edelsten brukes om alle typer steiner som brukes i forbindelse med smykker.

Hva er edelsten?

Edelstener er ekte steiner som oppfyller visse krav. Skjønnhet, sjeldenhet og holdbarhet. Det er ingen konkret måte å forklare hvordan en stein kan beskrives som en edelsten. Gruppen av edelstener ble grunnlagt tilbake i antikkens Hellas. Avhengig av hvor sjeldne steinene var og om de hadde blitt tillagt en religiøs betydning, kan forskjellige steiner omtales som edelstener. Tidligere var det kun diamanter, safir, rubin og smaragd som ble klassifisert som edelstener, men nå har listen blitt litt lengre.

Hvilke steiner er edelstener?

Listen over edelstener har blitt lengre enn den var i gamle dager, da den nå inkluderer: Diamant, Rubin, Safir, Smaragd, Ametyst, Zirkon, Turkis og Aquamarin. Mange tror at listen er mye lengre ettersom folk ofte blander edelstener og edelstener sammen. For alle edelstener er edelstener, men ikke alle edelstener er edelstener.

Er edelstener steiner?

Edelstener er steiner som oppfyller noen spesifikke krav. Ikke hvilken som helst stein kan beskrives som en edelsten. Det er fire faktorer som avgjør om en stein kan beskrives som en edelsten. De må være relativt sjeldne, holdbare, dannet gjennom naturlig prosess og ha en viss form for skjønnhet.

Hvordan finne ut om en edelsten er ekte?

Det er individuelle faktorer som kan avgjøre om hver edelsten er ekte. De forskjellige edelstenene har hver sine kjemiske forhold, som gjør at steinene ser forskjellige ut.

Hva kalles de forskjellige steinene?

Hos CHANTI har vi et stort utvalg av smykker med edelstener. Utvalget inkluderer disse steintypene: Diamant, Ametyst, Rubin, Safir og flere andre.

Hvor kommer edelstener fra?

De ulike edelstenene kommer fra flere steder rundt om i verden. India er kjent for å være stedet hvor det utvinnes mange edelstener – det er bl.a. Rubiner, safirer og diamanter. Hele Amerika, Afrika og Australia leverer i dag mange av de fineste edelstenene.

Hvilken stein bør jeg velge?

Alle steiner uttrykker noe forskjellig, så det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvilken stein du skal velge til smykket ditt. Hvis du vil at steinen skal ha en mening, kan du velge fødselsstein. Hos CHANTI har vi forklart de forskjellige steinene og deres betydning her. Da kan du finne fødselssteinen din, eller kanskje bli inspirert og finne en helt annen spesiell stein til smykkene dine.

Sjekk våre siste innlegg!