All kunnskap om perler

All kunnskap om perler

Det som er bra med perler er at de kommer i alle prisklasser og derfor kan alle smykke seg med dem. Det finnes imidlertid også perler like dyre som diamanter, så det kan være smart å ha kontroll på elementene perlenes verdi og pris bedømmes på. 

Naturperler 

Naturperler forekommer i både salt- og ferskvann, og skapes i blåskjell uten menneskelig påvirkning. Perlene oppstår når et fremmedlegeme som et sandkorn trenger inn i skallet til muslingen. For å beskytte seg mot fremmedlegemet danner muslingen et lag med perlemor rundt seg og skaper derved det vi kjenner som perler. Tidligere fantes disse naturperlene over hele kloden, men på grunn av overfiske og forurensning av ulike slag er de i dag ekstremt sjeldne og dyre. 

Kulturperler 

Kulturperler er et resultat av et komplisert samarbeid mellom mennesker og blåskjell. Menneskers 'minimale inngrep sikrer at blåskjells vanlige arbeid kan fortsette uavbrutt. Tid, omstendigheter og omgivelser resulterer i kulturelle perler av stor skjønnhet. Den kjemiske sammensetningen, de fysiske egenskapene og den biologiske/fysiologiske prosessen er identiske fra naturperler til kulturperler. Tilfeldige og sjeldne funn av perler, er erstattet av vitenskapelige dyrkingsmetoder. Resultatet lignet naturens egne perler på alle måter, bortsett fra det faktum at begynnelsen på hver kulturperle involverer menneskehånd. 

doubledouble

Saltvannsperler 

Saltvannsperler er dannet av blåskjell som lever i havet. Saltvannsskjell kan bare danne én perle om gangen, men kan gjøre det til den dør. Før fremkomsten av kulturperler ble saltvannsperlene kalt orientalske da de først og fremst ble fisket opp i Rødehavet, Persiabukta og langs de karibiske kystene. De mest populære saltvannskulturperlene er kulturperler fra Tahiti, kulturperler fra Akoya og kulturperler fra Sørsjøen. Tahiti-perler dannes i blåskjell Pinctada margaritifera, som hovedsakelig finnes i Fransk Polynesia, og har naturlige svart-, sølv- og "påfugl"-farger. Akoya-kulturperlene kommer fra Akoya-muslingen, Pinctada imbricada, i Japan og disse perlene er oftest runde og rosa, hvite eller gule i fargen. Akoya-perlene kalles også japanske perler. South Sea kulturperler er en betegnelse på alle saltvannsperler som kommer fra Indonesia, Filippinene og Australia. De er oftest hvite eller gule og dyrkes i Pinctada Maxima øs ters. Australia huser de fineste av South Sea-perlene og er tilgjengelig i mange størrelser og fargenyanser. Den dyreste av dem er imidlertid de hvite, siden de sjelden finnes uniform. Saltvannskulturperler blir vanligvis opptil 10 mm, men både Tahiti-perler og South Sea-perler kan bli opptil 20 mm. 

doubledouble

Ferskvannsperler 

I motsetning til saltvannsskjell kan elvemusling danne flere perler om gangen, men kan bare gjøre dette én gang. Derfor oppstår flere ferskvannsperler, noe som gjør dem mindre ettertraktede og gir lavere pris. 

Imiterte perler 

Faux perler er kunstig laget. De har en kjerne av perlemor eller glass, som er belagt med ett eller flere lag plast. 

Verdi av perler 

I likhet med diamanter er perler delt inn i kategorier og kvaliteten vurderes ut fra flere ulike parametere. Perler vurderes ut fra de fem S-ene: Glans, overflate , nyanse , form og størrelse . 

øredobber i hvitt gull med perler

Glans 

Shine beskriver perlens glans, og er definert av hvor stor refleksjonen er. Jo mer glans, jo mer verdifull er perlen. 

Overflate 

Overflate beskriver overflaten av perlen. Her ser vi på om overflaten er glatt eller ujevn. Jo jevnere det er, jo høyere er verdien på perlen. Perler er naturprodukter og kan derfor ha ujevnheter på overflaten, men jo færre jo bedre.

Skygge 

Shade beskriver fargen på perlen, og avhenger av hvor perlen er dannet. Når man vurderer perlen, ser man på harmonien til perlemoren og orienteringsløperen. Det harmoniske er et skjær av farger som er på eller like under overflaten av perlen. 

Form 

Form beskriver formen på perlen, og denne kan variere fra rund til barokk. Perler deles derfor inn i barokkperler, semibarokkperler, nærrunde perler og runde perler. Barokkperlene er de mest asymmetriske, og er alle unike. De runde perlene er mer sjeldne og har dermed høyere verdi. Runde perler er sjeldne da de er vanskelige å dyrke og derfor øker prisen jo rundere perlen er. 

Størrelse 

Når det kommer til perler, handler det om størrelse. Jo større perlen er, jo dyrere er den. Størrelsen på perlen avhenger av hvilken type østers den er dannet i. 

perleanheng i hvitt gull

Perlesmykker 

Perler har lenge vært brukt til smykker. Det har lenge vært den klassiske hvite runde perlen som har blitt brukt, men nå har også de fargerike og asymmetriske perlene kommet på markedet. 

Venezias imiterte perler, glasskuler fylt med kvikksølv, var blant de mest populære inntil den franske rosenkransmakeren Jacquin oppfant essens d'orient (perleessens) i 1656 i Passy, rett utenfor Paris. Han hadde lagt merke til at i overflaten av en bøtte med vann, der små fiskearter var skrellet, fløt et skinnende stoff med perlelys rundt. Når essensen, konsentrert og tilsatt lim og en spesiell lakk, som han selv oppfant, ble påført små kuler, lignet kulene på perler, mente han. Jacquins imiterte perler var hule glasskuler av tynt glass, hvor innsiden var foret med perleessens. Når perleessensen hadde tørket inn, ble imitasjonsperlene fylt med voks, og imiterte perler for ekte perleøreringer av enestående kvalitet. Det har blitt hevdet at de gamle kineserne visste om metoden århundrer før Jacquin oppdaget den, og at han derfor kalte den essens d'orient med henvisning til dem. Den iriserende glansen oppstår når små fargeløse krystaller i skjellene frigjøres. Ved analyse har krystallene blitt identifisert som av det organiske stoffet guanin avledet fra purin - et metallisk skinnende materiale. Frem til begynnelsen av 1900-tallet ble det fortsatt laget mye perleessens til ekte perleøreringer i Frankrike, men senere ble det funnet at engelsk, norsk og nordamerikansk sardinsild og visse laks også ga en overlegen perleessens. 

De siste årene har perlesmykker og tilbehør blitt veldig populært, og det er forståelig nok. Finn våre perlesmykker her. 

doubledouble

Vedlikehold av perler 

Mange sier at perler blir vakrere når de brukes, og det stemmer også. Fett og varme fra huden kan gi perlene liv, og hvis de ikke brukes blir de matte og matte. Imidlertid bør man fortsatt huske å ta vare på perlesmykkene sine da flere forskjellige ting kan føre til at de mister glansen. 

Først og fremst er det viktig å ikke oppbevare perler i lufttette poser som plastposer, da perler er et naturprodukt som må kunne «puste» for å bevare glansen. 

I tillegg bør du unngå at perlesmykkene dine kommer i kontakt med kosmetiske produkter, rengjøringsprodukter og for mye vann. Selv om de dannes i havet, kan vann fortsatt skade perlen hvis den kommer i kontakt med den hver dag. Som med andre smykker er det derfor lurt å ta av perlesmykket før du dusjer. Skal du rense perlesmykkene dine trenger du imidlertid litt lunkent vann for å skylle dem, deretter tørkes og poleres de med en myk klut. 

Oftest stilte spørsmål om perler

Hva er ekte perler?

Naturperler kan ikke beskrives som steiner. De forekommer i så å si alle bløtdyr, men vi kjenner dem først og fremst fra blåskjell eller østers. De aller fleste naturperler kan ikke brukes til smykker, da de ikke er spesielt pene. Prisen på naturperler er høy, da det kun er en sjelden gang det dannes en perle som kan måle seg med kriteriene og dermed brukes til smykker.

Hva er syntetiske perler?

Syntetiske perler er det samme som imiterte perler. Kort sagt: kunstige perler. Kunstperler vil ikke ha spesielt høy verdi, og prisen vil ligge langt under kulturperler og enda lenger under naturperler. Imitasjonsperlene består ofte av glass eller plast som er belagt med perlemor.

Hva er kulturperler?

Kulturperler er et produkt av en menneskeskapt perle. Selve perlen er ekte, men prosessen med å lage perlen er menneskeskapt. Her setter du et fremmedlegeme inn i en blåskjell eller østers, og så starter en naturlig perleprosess.

Er ferskvannsperler ekte perler?

Ferskvannsperler er perler som dannes i levende blåskjell, og går også under navnet kulturperler. Kulturperler er ekte perler som settes i bevegelse av mennesker. Selve perlen er dannet inne i muslingen, men det er et menneske som legger et fremmedlegeme inn i muslingen slik at prosessen med en perle kan starte. De helt naturlige perlene er svært sjeldne og ofte lite pene, så ved å hjelpe perlene på vei gjør du det mulig å selge og kjøpe ferskvannsperler til overkommelige priser.

Hvordan finne ut om de er ekte perler?

Det er flere metoder du kan bruke til å sjekke om perlene dine er ekte. Du kan blant annet prøve å gni to perler mot hverandre. De skal føles litt grove og perlen skal ikke virke helt glatt. Du kan også bruke tennene til å føle om en perle er ekte. Eneste krav er at du har pusset tennene kort tid før og helst bruker fortennene. Her kan du så prøve å gni perlen på tannen din. Igjen skal du få følelsen av at perlen er grov og ikke er helt glatt.

Hvordan ser du forskjellen mellom ekte og falske edelstener?

Noen ganger kan det være vanskelig å se forskjell på ekte og falske edelstener. Den enkleste måten å finne ut om perlen er ekte er ved å gni perlen på fortannen. Hvis perlen føles grov og kald, så er den sannsynligvis ekte. Hvis det derimot føles glatt eller kanskje til og med litt fett, så er ikke perlen ekte. Imitasjonsperlene er laget av blant annet glass eller plast.

Hva er forskjellen mellom perler?

Det er flere ting som gjelder når det kommer til forskjellen mellom saltvannsperler, ferskvannsperler og imiterte perler. Den største forskjellen er mellom de to første og imiterte perler. De imiterte perlene er ikke ekte perler. De er kunstige og har i prinsippet ingenting med en ekte perle å gjøre, da de oftest er laget av glass eller plast. Når det kommer til saltvannsperler og ferskvannsperler, er det for noen litt vanskeligere å se forskjell.

Den største forskjellen som vi sannsynligvis alle kan fange er i navnet. Saltvannsperler dyrkes i saltvann og ferskvannsperler i ferskvann. Den andre store forskjellen er prisen. Saltvannsperler har mye høyere verdi enn ferskvannsperler, men det er selvfølgelig en grunn til dette. Hele prosessen rundt saltvannsperler er lengre, og det er mindre utfall. Det produseres ca. 50 ferskvannsperler per blåskjell, mens det kun produseres maksimalt 3 saltvannsperler på østers. I tillegg tar det bare noen måneder før en ferskvannsperle blir dannet. Denne tiden er lengre for en saltvannsperle da det kan ta opptil flere år.

Sist, men ikke minst er det også en forskjell i utseendet til perlene. Saltvannsperlene er rundere i formen og har en høyere glans enn ferskvannsperlene.

Sjekk våre siste innlegg!