Diamant Guide

Diamant Guide

Diamanter

Velkommen til CHANTI sin helt egen diamantguide, som vil gi deg et innblikk i hvilke typer diamanter du kan finne her i butikken. Du vil bli guidet gjennom de ulike vurderingselementene, og lære om hvordan diamanter bør vedlikeholdes slik at de beholder sin vakre glans. 

Før du kjøper et diamantsmykke eller en diamant, er det viktig at du vet hvordan du verdsetter diamanter, for å sikre at diamanten matcher prisen. 

diamant hjertevedhæng

De fire C’er

Diamanter bedømmes primært på grunnlag av de 4 C-ene: Carat, Color, Clarity og Cut. Dette er de fire anerkjente vurderingsparametrene som brukes over hele verden. I tillegg brukes ofte en femte C, nemlig Confidence. Disse er viktige å kjenne til når du kjøper diamantsmykker, så bli kjent med dem her. 

Carat

Karat (karat) er betegnelsen på diamantens vekt, og er derfor et av de viktigste elementene i vurderingen av en diamant. Derfor er tommelfingerregelen at jo større diamanten er, jo mer verdifull er den. Det er veldig viktig å holde styr på diamantkarat, da det kan ha stor innvirkning på verdien og dermed prisen. Prisen på diamanter stiger eksponentielt, så en forskjell på 0,1 carat kan bety en prisforskjell på flere tusen kroner. 

doubledouble

1 karat er det samme som 0,20 gram, noe som betyr at en 5,00 karat diamant veier nøyaktig 1 gram. Vekten til en diamant bestemmes av dens dimensjoner. En velproporsjonert rund briljantskåret karat beregnes med en spesiell formel som er nøyaktig 95 prosent. av runde diamanter: (diameter / 6,42) 3 

Imidlertid kan karaten også måles med en delikat diamantvekt. Det er veldig viktig å ikke forveksle karat med karat, for selv om de høres like ut, betyr de to forskjellige ting. Carat er betegnelsen på kvaliteten på gull, f.eks 24 karat gull. 

Farge 

Farge beskriver, som navnet tilsier, nyansen til diamanten. Den mest kjente nyansen i diamanter er den klassiske hvite, men diamanter kommer faktisk i alle mulige andre slags farger også. De helt hvite – faktisk fargeløse – diamantene er imidlertid de sjeldneste i verden, og utgjør mindre enn én prosent. av verdens diamanter. Resten er farget i varierende grad, på grunn av urenheter og strukturelle feil, og anses derfor ikke som verdifulle, sammenlignet med de fargeløse, hvite diamantene. Fargen på en diamant kan bedømmes på forskjellige skalaer, men de to mest brukte i Vesten er GIA (The Gemmological Institute of America) og Scan. D. N (Skandinavisk diamantnomenklatur). 

Hvilke nyanser som er mest ettertraktet varierer imidlertid mye, og de siste årene har spesielt de rosa og blå diamantene blitt veldig populære og dermed dyre.

skema

Klarhet 

Klarhet er betegnelsen på klarheten til diamanten. Som et resultat av diamantens naturlige dannelsesprosess forekommer inneslutninger i nesten alle diamanter. Det er definert cirka 300 ulike typer inneslutninger, men de vanligste finnes hos 90 prosent. av steinene er: sprekker, fjær, krystallbobler og såkalte pinpoints som kan danne "skyer" i steinen. 

Klarheten til en diamant klassifiserer dermed antallet og arten av inneslutninger. Disse inneslutningene er ofte så små at de ikke kan sees med det blotte øye. De er imidlertid en viktig del av vurderingen, da tallrike inneslutninger kan blokkere steinens refleksjon og glans ved å absorbere lyset. Diamanter med få eller mikroskopiske inneslutninger vil dermed ha større evne til å reflektere lys og derfor være dyrere. 

Klarheten til en diamant vurderes med et forstørrelsesglass som forstørrer ti ganger. Klarhet er delt inn i en rekke kategorier som i henhold til GIA-skalaen spenner fra ufullkommen (L1, L2, L3) til feilfri (FL-IF). De såkalte feilfrie diamantene har verken ytre eller indre inneslutninger, mens de ufullkomne diamantene har inneslutninger som kan sees med det blotte øye. 

Som med de andre C-ene kan en liten forskjell bety stor prisforskjell, og en diamantsliper vil derfor redusere inneslutninger til et minimum ved sliping av steinen. 

doubledouble

Kutt 

Cut beskriver slipingen av diamanten. Rå diamanter er vakre i seg selv, men sliping kan øke verdien betraktelig. Selv om begrepet nå er kjent som en betegnelse for formen på diamanten, betyr det faktisk kvaliteten på diamantens sliping. 

En diamantsliper må derfor være svært nøyaktig ved vurdering av grovsteinen, for å oppnå maksimal glans, lysintensitet og karatvekt. Imidlertid kan sliping kompensere for mye vekttap hvis det gjøres riktig. En «liten» slipefeil kan dermed også drastisk redusere kvaliteten på den ferdige diamanten. 

Skarpheten, klarheten og vinkelen på fasettene i forhold til hverandre er viktige faktorer for kvaliteten på diamanten. Ved en diamant kommer lyset inn gjennom kronen (overflaten på toppen), hvoretter det reflekteres mellom fasettene og treffer paviljongen (den koniske bunnen), for så å nå tilbake gjennom kronen på toppen. Kvaliteten på et diamantslip vurderes derfor ut fra forholdet mellom delene av diamanten og hvor godt lyset brytes gjennom diamanten. Vurderingen er basert på en skala der diamanten beskrives som: dårlig, rettferdig, god, vers god og utmerket. 3 x Excellent er den høyeste kvaliteten for diamantslipingen. 

skema

Genialt 

Når man undersøker diamanter, møter man raskt begrepet briljant - men hva betyr det egentlig? 

Brilliant er en form for skjæring, også kalt "brillantslip", som er utviklet gjennom flere århundrer og av mange regnes som det vakreste diamantslipet. Som navnet antyder (brilliant = brilliant) skaper nettopp dette snittet en unik utstråling, på grunn av fasettenes plassering. Den moderne runde briljanten består av 57 fasetter. 

brillant

Fancy kutt 

Den vanligste slipingen er den rundskårede briljanten, men andre sliper som går under navnet Fancy Cut har økt i popularitet. Fancy Cut dekker bare alle andre sliper enn det klassiske briljantsnittet, preget av sin runde form. Fancy Cut-diamanter er imidlertid ofte en tredjedel billigere enn diamanten med samme karatvekt. 

Oval 

Det ovale diamantslipet ble skapt av russiske Lazare Kaplan på begynnelsen av 60-tallet og er nå en av de mest populære Fancy Cut. Den ovalslipte diamanten er veldig lik den runde, men gir med den forlengende effekten en illusjon av å være større. I likhet med de runde diamantene er inneslutninger vanskelige å se i ovale diamanter. Med en oval diamantring får du inntrykk av å ha tynnere og lengre fingre, noe som gir et elegant og feminint utseende. 

Marquise 

Marquisesandpapiret, også kalt navleslipepapir, er den perfekte formen for å skjule inneslutninger. Navnet kommer sannsynligvis fra historien om at solkongen Ludvig XIV av Frankrike ville ha en diamantslipt som smilet på sin elskede takrenne, Marquise de Pompadour. 

Slipp 

Dråpeslipte, også kalt pæreslipte, diamanter er, som navnet tilsier, dråpeformede. Denne slipen er en blanding av marquise grinden og den runde briljanten, og er mer sjelden enn de andre grindene. 

Hjerte 

Den hjerteformede diamanten er en dråpeformet diamant med et gap på toppen. Hjerteformede diamanter regnes for å være romantikerens romantiske. Det er imidlertid viktig å huske på at den hjerteformede diamanten kan oppleves mindre enn den faktisk er, sammenlignet med den andre skjæringen. Ønsker du en perfekt hjerteform kan det være lurt å gå opp i karat. 

ringe

Smaragd 

Smaragdsnittet ble opprinnelig utviklet til smaragder, derav navnet, og glitrer ikke på langt nær så mye som diamanter med rundere form. I stedet gir disse diamantene lange linjer med lys på grunn av sin langstrakte og firkantede form, men viser også inneslutninger tydeligere ettersom den er formet med trinn, kalt step cut. 

Prinsesse 

Princess eller princess cut kom til på 1960-tallet, og er derfor en av de moderne formene, og etter hvert også en av de mest populære, etter den briljante diamanten. Det er imidlertid større sannsynlighet for at disse sprekker ved sokkelen, og derfor kreves det en høyere klarhet for prinsessediamantene. 

doubledouble

Pute 

Den puteslipte diamanten er en ekte klassiker, og har vært det i hundre år. Siden denne slipen er eldre, har den ikke samme glans og refleksjon som den nyere briljantslipningen, som ble laget på grunnlag av nøye beregninger. Imidlertid er puteformede diamanter en av formene som stråler mest, etter de rundslipte diamantene. Putetrekket anses for å være klassisk og stilig med sine myke former. Det er imidlertid stor forskjell på utseendet til de puteformede diamantene, da det er mange måter å slipe paviljongen (bunnen) av diamanten på, og de er derfor også veldig unike. 

Selvtillit 

Diamanter vurderes altså ut fra de fire C-ene: Carat, Color, Clarity og Cut, men hos Chanti er også den femte C-en viktig. Den siste C-en står for Confidence, og beskriver ikke, som de andre C-ene, et spesifikt element som diamanten vurderes ut fra, men er mer en form for helhetsvurdering. Det handler om tillit og høy profesjonalitet. Det kan være veldig forvirrende å ta stilling til verdien og kvaliteten på en diamant, selv om du har lest deg opp på hva en diamant er vurdert på. Derfor har vi i Chanti en rekke kvalifiserte personer til å vurdere diamantene for deg, slik at du kan være sikker på at du får den riktige diamanten for deg, med match mellom verdi og pris. 

Når du kjøper diamanter eller diamantsmykker fra Chanti får du derfor vårt helt eget diamantsertifikat. 

Vedlikehold 

Alle smykker må oppbevares og vedlikeholdes forsvarlig for at de skal beholde sin glans. Totalt sett er diamanter ikke i det hele tatt vanskelige å vedlikeholde da de er like motstandsdyktige og derfor ikke riper lett som mange andre smykker og steiner gjør. Imidlertid kan diamanter bli matte og matte hvis de blir skitne. Spesielt ved daglig bruk av diamantsmykker vil de samle opp fett og skitt – men frykt ikke – det kan renses bort. 

Sjekk våre siste innlegg!