Diamant Guide

Diamant Guide

Diamanter

Velkommen til CHANTI sin helt egen diamantguide, som vil gi deg et innblikk i hvilke typer diamanter du kan finne her i butikken. Du vil bli guidet gjennom de ulike vurderingselementene, og lære om hvordan diamanter bør vedlikeholdes slik at de beholder sin vakre glans. 

Før du kjøper et diamantsmykke eller en diamant, er det viktig at du vet hvordan du verdsetter diamanter, for å sikre at diamanten matcher prisen. 

hjerte anheng

De fire C’er

Diamanter bedømmes primært på grunnlag av de 4 C-ene: Carat, Color, Clarity og Cut. Dette er de fire anerkjente vurderingsparametrene som brukes over hele verden. I tillegg brukes ofte en femte C, nemlig Confidence. Disse er viktige å kjenne til når du kjøper diamantsmykker, så bli kjent med dem her. 

Carat

Carat er betegnelsen på diamantens vekt, og er derfor et av de viktigste elementene i vurderingen av en diamant. Derfor er tommelfingerregelen at jo større diamanten er, jo mer verdifull er den. Det er veldig viktig å holde styr på diamantcarat, da det kan ha stor innvirkning på verdien og dermed prisen. Prisen på diamanter stiger eksponentielt, så en forskjell på 0,1 carat kan bety en prisforskjell på flere tusen kroner. 

doubledouble

1 Carat er det samme som 0,20 gram, noe som betyr at en 5,00 Carat diamant veier nøyaktig 1 gram. Vekten til en diamant bestemmes av dens dimensjoner. En velproporsjonert rund briljantskåret Carat beregnes med en spesiell formel som er nøyaktig 95 prosent. av runde diamanter: (diameter / 6,42) 3 

Imidlertid kan Caraten også måles med en delikat diamantvekt. Det er veldig viktig å ikke forveksle Carat med Carat, for selv om de høres like ut, betyr de to forskjellige ting. Carat er betegnelsen på kvaliteten på gull, f.eks 24 Carat gull. 

Farge 

Farge beskriver, som navnet tilsier, nyansen til diamanten. Den mest kjente nyansen i diamanter er den klassiske hvite, men diamanter kommer faktisk i alle mulige andre slags farger også. De helt hvite – faktisk fargeløse – diamantene er imidlertid de sjeldneste i verden, og utgjør mindre enn én prosent. av verdens diamanter. Resten er farget i varierende grad, på grunn av urenheter og strukturelle feil, og anses derfor ikke som verdifulle, sammenlignet med de fargeløse, hvite diamantene. Fargen på en diamant kan bedømmes på forskjellige skalaer, men de to mest brukte i Vesten er GIA (The Gemmological Institute of America) og Scan. D. N (Skandinavisk diamantnomenklatur). 

Hvilke nyanser som er mest ettertraktet varierer imidlertid mye, og de siste årene har spesielt de rosa og blå diamantene blitt veldig populære og dermed dyre.

rute

Klarhet 

Klarhet er betegnelsen på klarheten til diamanten. Som et resultat av diamantens naturlige dannelsesprosess forekommer inneslutninger i nesten alle diamanter. Det er definert cirka 300 ulike typer inneslutninger, men de vanligste finnes hos 90 prosent. av steinene er: sprekker, fjær, krystallbobler og såkalte pinpoints som kan danne "skyer" i steinen. 

Klarheten til en diamant klassifiserer dermed antallet og arten av inneslutninger. Disse inneslutningene er ofte så små at de ikke kan sees med det blotte øye. De er imidlertid en viktig del av vurderingen, da tallrike inneslutninger kan blokkere steinens refleksjon og glans ved å absorbere lyset. Diamanter med få eller mikroskopiske inneslutninger vil dermed ha større evne til å reflektere lys og derfor være dyrere. 

Klarheten til en diamant vurderes med et forstørrelsesglass som forstørrer ti ganger. Klarhet er delt inn i en rekke kategorier som i henhold til GIA-skalaen spenner fra ufullkommen (L1, L2, L3) til feilfri (FL-IF). De såkalte feilfrie diamantene har verken ytre eller indre inneslutninger, mens de ufullkomne diamantene har inneslutninger som kan sees med det blotte øye. 

Som med de andre C-ene kan en liten forskjell bety stor prisforskjell, og en diamantsliper vil derfor redusere inneslutninger til et minimum ved sliping av steinen. 

doubledouble

Kutt 

Cut beskriver slipingen av diamanten. Rå diamanter er vakre i seg selv, men sliping kan øke verdien betraktelig. Selv om begrepet nå er kjent som en betegnelse for formen på diamanten, betyr det faktisk kvaliteten på diamantens sliping. 

En diamantsliper må derfor være svært nøyaktig ved vurdering av grovsteinen, for å oppnå maksimal glans, lysintensitet og Caratvekt. Imidlertid kan sliping kompensere for mye vekttap hvis det gjøres riktig. En «liten» slipefeil kan dermed også drastisk redusere kvaliteten på den ferdige diamanten. 

Skarpheten, klarheten og vinkelen på fasettene i forhold til hverandre er viktige faktorer for kvaliteten på diamanten. Ved en diamant kommer lyset inn gjennom kronen (overflaten på toppen), hvoretter det reflekteres mellom fasettene og treffer paviljongen (den koniske bunnen), for så å nå tilbake gjennom kronen på toppen. Kvaliteten på et diamantslip vurderes derfor ut fra forholdet mellom delene av diamanten og hvor godt lyset brytes gjennom diamanten. Vurderingen er basert på en skala der diamanten beskrives som: dårlig, rettferdig, god, vers god og utmerket. 3 x Excellent er den høyeste kvaliteten for diamantslipingen. 

diamant former

Genialt 

Når man undersøker diamanter, møter man raskt begrepet briljant - men hva betyr det egentlig? 

Brilliant er en form for skjæring, også kalt "brillantslip", som er utviklet gjennom flere århundrer og av mange regnes som det vakreste diamantslipet. Som navnet antyder (brilliant = brilliant) skaper nettopp dette snittet en unik utstråling, på grunn av fasettenes plassering. Den moderne runde briljanten består av 57 fasetter. 

diamant ring

Fancy kutt 

Den vanligste slipingen er den rundskårede briljanten, men andre sliper som går under navnet Fancy Cut har økt i popularitet. Fancy Cut dekker bare alle andre sliper enn det klassiske briljantsnittet, preget av sin runde form. Fancy Cut-diamanter er imidlertid ofte en tredjedel billigere enn diamanten med samme Caratvekt. 

Oval 

Det ovale diamantslipet ble skapt av russiske Lazare Kaplan på begynnelsen av 60-tallet og er nå en av de mest populære Fancy Cut. Den ovalslipte diamanten er veldig lik den runde, men gir med den forlengende effekten en illusjon av å være større. I likhet med de runde diamantene er inneslutninger vanskelige å se i ovale diamanter. Med en oval diamantring får du inntrykk av å ha tynnere og lengre fingre, noe som gir et elegant og feminint utseende. 

Marquise 

Marquisesandpapiret, også kalt navleslipepapir, er den perfekte formen for å skjule inneslutninger. Navnet kommer sannsynligvis fra historien om at solkongen Ludvig XIV av Frankrike ville ha en diamantslipt som smilet på sin elskede takrenne, Marquise de Pompadour. 

Slipp 

Dråpeslipte, også kalt pæreslipte, diamanter er, som navnet tilsier, dråpeformede. Denne slipen er en blanding av marquise grinden og den runde briljanten, og er mer sjelden enn de andre grindene. 

Hjerte 

Den hjerteformede diamanten er en dråpeformet diamant med et gap på toppen. Hjerteformede diamanter regnes for å være romantikerens romantiske. Det er imidlertid viktig å huske på at den hjerteformede diamanten kan oppleves mindre enn den faktisk er, sammenlignet med den andre skjæringen. Ønsker du en perfekt hjerteform kan det være lurt å gå opp i Carat. 

diamantringer på fingrene

Smaragd 

Smaragdsnittet ble opprinnelig utviklet til smaragder, derav navnet, og glitrer ikke på langt nær så mye som diamanter med rundere form. I stedet gir disse diamantene lange linjer med lys på grunn av sin langstrakte og firkantede form, men viser også inneslutninger tydeligere ettersom den er formet med trinn, kalt step cut. 

Prinsesse 

Princess eller princess cut kom til på 1960-tallet, og er derfor en av de moderne formene, og etter hvert også en av de mest populære, etter den briljante diamanten. Det er imidlertid større sannsynlighet for at disse sprekker ved sokkelen, og derfor kreves det en høyere klarhet for prinsessediamantene. 

doubledouble

Pute 

Den puteslipte diamanten er en ekte klassiker, og har vært det i hundre år. Siden denne slipen er eldre, har den ikke samme glans og refleksjon som den nyere briljantslipningen, som ble laget på grunnlag av nøye beregninger. Imidlertid er puteformede diamanter en av formene som stråler mest, etter de rundslipte diamantene. Putetrekket anses for å være klassisk og stilig med sine myke former. Det er imidlertid stor forskjell på utseendet til de puteformede diamantene, da det er mange måter å slipe paviljongen (bunnen) av diamanten på, og de er derfor også veldig unike. 

Selvtillit 

Diamanter vurderes altså ut fra de fire C-ene: Carat, Color, Clarity og Cut, men hos CHANTI er også den femte C-en viktig. Den siste C-en står for Confidence, og beskriver ikke, som de andre C-ene, et spesifikt element som diamanten vurderes ut fra, men er mer en form for helhetsvurdering. Det handler om tillit og høy profesjonalitet. Det kan være veldig forvirrende å ta stilling til verdien og kvaliteten på en diamant, selv om du har lest deg opp på hva en diamant er vurdert på. Derfor har vi i CHANTI en rekke kvalifiserte personer til å vurdere diamantene for deg, slik at du kan være sikker på at du får den riktige diamanten for deg, med match mellom verdi og pris. 

Når du kjøper diamanter eller diamantsmykker fra CHANTI får du derfor vårt helt eget diamantsertifikat. 

Vedlikehold 

Alle smykker må oppbevares og vedlikeholdes forsvarlig for at de skal beholde sin glans. Totalt sett er diamanter ikke i det hele tatt vanskelige å vedlikeholde da de er like motstandsdyktige og derfor ikke riper lett som mange andre smykker og steiner gjør. Imidlertid kan diamanter bli matte og matte hvis de blir skitne. Spesielt ved daglig bruk av diamantsmykker vil de samle opp fett og skitt – men frykt ikke – det kan renses bort. 

Oftest stilte spørsmål om diamanter

Hva betyr de fire C?

For å vite verdien av diamanter bruker man et slags takseringsskjema. Det er fire vurderingsparametere som brukes over hele verden, og ved å følge dem kan man vurdere verdien av en diamant.

Hva symboliserer en svart diamant?

En svart diamant sies å bety lidenskap, energi og styrke. Det kan beskytte mot ondskap og bidra til å bygge selvtillit. Ikke bare det, det sies også at det kan bidra til å bekjempe sykdom. Effekten er best hvis menn bærer den svarte diamanten som en ring og kvinner bærer den som øredobber.

doubledouble

Hva kalles en svart diamant?

Diamanten vi kjenner fra smykket heter pique, men det finnes faktisk en annen sort diamant. Det kalles carbonado, men brukes ikke til smykkefremstilling.

Hva er en svart diamant?

Det finnes to typer svarte diamanter. Begge er natursteiner, men det er relativt stor forskjell på de to. Den første er Carbonado: Denne typen har aldri vært ansett som en diamant som kan brukes til smykker, da den kun har 3 av de 4 c-ene. Ved å være dannet av en kompakt masse av diamanter, har denne typen diamanter ingen klarhet. Det betyr at den ikke reflekterer lys på samme måte som en vanlig hvit diamant, og har dermed ikke potensialet til en diamant.

Carbonado får sin svarte farge da den inneholder hematitt og magnetitt, som er jernforbindelser og grafitt.

Den andre typen er den som brukes til smykker. Pique får sin svarte farge fra grafitt og den er gjennomsiktig nok til å ha alle de 4 c-ene og den har etter hvert blitt en ettertraktet diamant.

Hvordan vet du om en diamant er ekte?

Kjøper du en diamant er det en veldig god ting i dag å få et diamantsertifikat, slik at du er sikker på hvilken diamant du har kjøpt, kvaliteten og at diamanten er ekte.

Men hvis du allerede har en diamant der du ønsker å sikre autentisiteten, er det to løsninger du kan dra nytte av.

Den første metoden er oppdriftstesten, hvor diamanten må slippes ned i et glass fylt med vann. Diamanter faller til bunnen, mens falske diamanter oftest vil flyte eller være i midten av vannet.

En annen metode for å verdsette diamanten din er en litt mer risikabel metode. Sandpapirmetoden. Hvis du pusser steinen med litt sandpapir, vil ikke en diamant godta skader eller riper, mens en falsk diamant ville.

Du vil også kunne gå til en profesjonell og få dem til å vurdere diamanten din mye mer nøyaktig.

gull øredobber med zirkoner

Hvordan vurdere en diamant?

En diamant bedømmes på grunnlag av 4 parametere som er bedre kjent som de fire C-ene. C’s står for Clarity, Cut, Color og Carat. Ved å analysere diamanten basert på de fire parameterne, bestemmes kvaliteten og størrelsen.

Hvem kan vurdere diamanter?

Hvis du ønsker å få vurdert dine diamanter eller diamantsmykker, kan du gå til en fagperson som kan hjelpe deg. Dette er noe mange gullsmeder vil kunne hjelpe med.

Hvordan finne ut om en diamant er ekte?

Det er flere måter du kan se om diamantene dine er ekte. For å være mest sikker, gå til en profesjonell som kan vurdere diamanten din basert på de riktige parameterne. Det er imidlertid noen små løsninger du kan prøve ut hjemme først.

Du kan først og fremst prøve å legge diamanten din i et glass vann, dette kan kun gjøres hvis du har en løs diamant. Diamanten skal synke ned i vannet og faller den til bunnen med en gang er det mest sannsynlig en ekte diamant. Syntetiske steiner vil oftest flyte eller henge i vannet.

I tillegg kan du også prøve å gni sandpapir mot diamanten din. Hvis diamanten er skadet, er den ikke ekte.

ring på fingeren

Hva kjennetegner en diamant?

Det som kjennetegner en diamant mest er dens hardhet. Diamanter er et av de tøffeste materialene i verden, og en diamant kan bare slipes med sitt eget støv. Alle edelstener bedømmes på Mohs-skalaen som går fra 1 - 10. Diamanten er den eneste steinen som er på 10, og dermed sammenlignes all hardheten til edelstenen med diamantens.

Er en diamant en stein?

Diamanter er laget av rent karbon som er komprimert så hardt at det danner et av verdens hardeste materialer som kun kan slipes med diamantpulver. Diamanter er steiner, oftest karakterisert som edelstener, hvor diamanten er den hardeste og mest dyrebare.

Hva er prisen på diamanter?

Det er ingen fastpris som gjelder for alle diamanter. Diamanter vurderes ut fra de fire C-ene, som til sammen viser kvaliteten på diamanten. Du kan finne diamanter til svært overkommelige priser, men her er prisen også satt av kvalitet. Derfor kan du også finne diamanter i de svært høye prisklassene, hvor kvaliteten også er på topp.

Hva koster verdens dyreste diamant?

Verdens dyreste diamant « Pink star » ble solgt i 2017 for hele 495 millioner danske kroner. «Hope Diamond» er et smykke som har en prisantydning på rundt 2 milliarder kroner. Det er derfor verdens dyreste smykke, hvor diamanten stammer fra 1600-tallet.

doubledouble

Hva koster en diamantring?

Prisene på diamantringer er svært svingende. Prisen avhenger selvfølgelig av størrelsen og kvaliteten på diamanten samt materialet på selve ringen. Hos CHANTI har vi et stort utvalg av diamantringer i flere ulike prisklasser, så det er mulig å finne akkurat din nye diamantring. Du finner alle CHANTIs diamantsmykker her, og diamantringer her.

Hvor kan man kjøpe diamanter?

Diamanter omsettes over hele verden, hos CHANTI har vi et stort utvalg av luksuriøse smykker med diamanter til overkommelige priser. Det er viktig å få sertifikat ved kjøp av diamanter. Dette sikrer autentisiteten samt et bevis på kvaliteten på diamanten. Du kan lese mer om CHANTIs diamantsertifikater her.

Er diamanter en god investering?

Gjennom historien har diamanter blitt brukt av mange som en form for sparing. De skulle sikre seg mot inflasjon, og har dermed vært en opphopning av rikdom. I løpet av de siste 10 årene har det blitt anslått at prisen på naturlig fargede diamanter har økt med 112 prosent. Diamanter i farger som blått, rosa og rødt har økt betydelig mer da tilbudet er relativt lavt og etterspørselen bare øker. Sjeldne diamanter i investeringskvalitet er en ekstremt god investering.

Blant annet har rosa diamanter i investeringskvalitet økt med over 400 prosent. Siden 2005.

Det er lurt å spørre en profesjonell forhandler om råd dersom du ønsker å investere i diamanter.

doubledouble

Hvor stor er en diamant?

Diamanter kommer i mange forskjellige størrelser, og det er ingen størrelse som passer alle. carat er det som forteller vekten av diamanten. 1 carat tilsvarer 0,20 gram. Dette betyr at en 5,00 carat diamant veier nøyaktig 1 gram. Denne måten å veie diamanter på har vært brukt i mange tusen år, og oppsto i India som om noen av de første diamantene ble gravd ut.

Størrelsen på diamanten er veldig viktig for prisen. Jo større diamant, jo høyere pris. En 2,00 carat diamant er derfor mer enn dobbelt så verdifull som to 1,00 carat diamanter.

Hva er en Carat?

Carat er "enheten" som forteller vekten av diamanten. 1 carat tilsvarer 0,20 gram. Carat og Karat er to vidt forskjellige ting. Carat forteller om diamanter, karat forteller om gull, der vi vanligvis kjenner det som 8k, 14k, etc.

Hvordan beregne Carat?

Carat er en av parameterne i de fire C-ene som hjelper til med å vurdere en diamant. Carat er vekten og størrelsen på diamanten, hvor spesielt vekten er betydelig.

1 carat tilsvarer 0,20 gram. Derfor vil en 5,00 carat diamant veie nøyaktig 1 gram.

diamant øredobber

Hva er forskjellen mellom en diamant og en briljant?

En briljant er en diamant som er kuttet med et "Briljantslip". Dette snittet består av 57-58 fasetter og regnes av mange som det vakreste diamantslipet.

Hvor mange fasetter har en diamant?

En diamant er oftest kuttet med 57-58 fasetter, som mange kjenner som "Brilliant cut". Men de kan også slipes med både flere eller færre fasetter. For eksempel slipes "Prinsescut" ofte med rundt 50 fasetter, men de kan faktisk lages med opptil 144 fasetter.

Hvordan ser en diamant ut?

Diamanter finnes i mange forskjellige størrelser og farger. De fleste diamanter spenner fra veldig knallgul til hvit og for mange kan det være vanskelig å se fargeforskjellene.

Imidlertid kan diamanter finnes i alle slags farger, de mest typiske er hvite eller gulaktige. Fargen på diamantene vurderes ut fra et bokstavskjema som går fra D - Å. Er diamanten veldig hvit vil den ha en av de første bokstavene.

Diamanter kan skjæres på en myriade av måter, som hver drastisk endrer utseendet til diamanten. Disse kuttene har mange forskjellige navn, inkludert "Brilliant-cut", "Princess-cut" og "Cushion-cut".

Sjekk våre siste innlegg!