Hvorfor blir smykkene mine svarte?

Hvorfor blir smykkene mine svarte?

Misfargede smykker

Når smykker blir misfarget, har vi en tendens til å være forberedt på å kaste dem i søpla, da de lett kan se skitne og snuskete ut. Det er ikke fordi det er noe galt med verken smykket eller eieren – det er en prosess som skjer ganske naturlig, og det er heldigvis lett å rette opp. 

Gullring med diamanter

 

Hvorfor blir smykkene mine svarte? 

Smykker blir svarte fordi de enten oksiderer, noe som betyr at de reagerer på oksygenet i luften, eller fordi de kommer i kontakt med kjemikalier som svovel, svette med mer. 

Hva er oksidasjon? 

Oksidasjon er en naturlig reaksjon som oppstår når et smykke reagerer på oksygen i luften. Dette kan forårsake misfarging på smykker, som kan vises i form av svarte flekker eller rustlignende flekker. 

Hvorfor blir sølv mørkt? 

Når sølvsmykker blir svarte, er det fordi de oksiderer. Dette skjer fordi sølv er et edelt metall som i sin naturlige prosess kan oksidere dersom det kommer i kontakt med stoffer i luften, svette, eller produkter på huden som kremer, parfymer eller lignende. Det betyr ikke at smykket er skadet, og i de fleste tilfeller kan du gjerne bli kvitt oksidasjonen ved å rense smykket. 

Kan gull også oksidere? 

Selv om sølvsmykker oksiderer lettere enn gullsmykker, er det ikke bare sølvsmykker som kan bli misfarget. Gull er et grunnstoff og kan derfor ikke i seg selv oksidere eller endre farge. Grunnen til at gullsmykker blir misfarget er at gull blandes med andre metaller for å få ønsket legering slik at gullet kan formes. Det er altså ikke gullet, men disse metallene som er blandet med, som er grunnen til at gullsmykker oksiderer. 

zirkon ring

Hvordan forhindrer jeg at smykkene mine blir svarte? 

Bruk av smykker 

Smykker bør behandles med kjærlighet hvis man ønsker å forlenge livet. Nedenfor har vi laget en oversikt over en rekke av de viktigste stegene du bør ta dersom du ønsker å opprettholde glansen til smykkene dine. 

Oppbevaring av smykker 

Det er lurt å oppbevare smykker i smykkeskrin eller stoff-/plastposer. Du kan også ha smykkene dine hengende på et smykkestativ – her er det imidlertid viktig at smykkene henger med god avstand slik at de ikke riper hverandre. Alternativt kan du også oppbevare smykkene dine i en glassboks. Felles for oppbevaringsmulighetene er at smykkene helst skal ligge eller henge hver for seg slik at de ikke riper hverandre. 

Smykker i smykkeskrin

Vann 

Det er viktig at du tar av deg smykkene før du vasker hender, bader, vasker opp osv., da smykker ikke er fornøyd med vann. 

Svette 

Likeledes bør du ta av deg smykkene før du sporter og sover, da kroppen svetter mye og svetten ikke kan fordampe under smykket. Derfor opplever mange å være svarte på huden der et smykke har sittet, fordi svette akselererer oksideringen av smykket. 

Fuktighet 

Det er en dårlig idé å oppbevare smykkene dine på badet da det ofte er mye fuktighet, noe smykket ikke liker. Sørg derfor for at smykkene dine ikke blir lagret på fuktige steder. 

Kjemikalier 

Det er en generell tommelfingerregel at du bør unngå å få smykkene dine i kontakt med noen form for kjemikalier, som kremer, parfymer med mer. 

doubledouble

Hva kan misfarge sølv? 

Når sølv utsettes for oksygen og andre gasser, skjer det over tid en naturlig oksidasjon av overflaten på smykket, som kan gi mørke flekker eller rustlignende flekker. 

Sølv kan også bli misfarget av produkter som inneholder svovel. Dette gjelder salt, ull, parfyme, eddik og mange flere. Vaskemidler og klorvann kan også misfarge sølv. Heldigvis er misfargingen lett å bli kvitt. 

Hva kan misfarge gull? 

Gull er et grunnstoff og kan derfor ikke i seg selv oksidere eller endre farge. Grunnen til at gullsmykker blir misfarget er at gull blandes med andre metaller for å få ønsket legering slik at gullet kan formes. Det er altså ikke gullet, men disse metallene som er blandet med, som er grunnen til at gullsmykker kan oksidere. Dette skjer vanligvis kun med smykker i 8 karat gull, da prosentandelen gull i et smykke øker jo høyere karat smykker. 8 karats gullsmykker kan noen ganger bli litt rødlige over tid. Dette skyldes ofte kroppens syre og svette, som over tid kan påvirke fargen på gullet. I tillegg kan klor og blekemiddel misfarge gull. 

hjerte uendelig smykker

Hvordan rengjør jeg smykkene mine hvis de har blitt svarte? 

Det er forskjellige måter å rengjøre smykker på. Det er alltid greit å starte med å pusse smykket med en pusseklut. 

Hvordan rengjøre sølvsmykker 

Du kan rengjøre sølvsmykkene dine ved å bløtlegge dem i varmt såpevann, børste dem med en ren tannbørste og deretter tørke av smykkene grundig med en tørr rengjøringsklut. 

Hvordan rengjøre gullsmykker 

Du kan rengjøre gullsmykkene dine ved å bløtlegge dem i varmt såpevann, børste dem med en ren tannbørste og deretter tørke smykkene grundig med en tørr rengjøringsklut. 

Slik rengjør du gullbelagte smykker 

Hvis smykket ditt er belagt, er det uunngåelig at dette belegget slites mer eller mindre av over tid. Men hvis du tar godt vare på de forgylte smykkene dine og rengjør dem med en tørr og myk pusseklut ofte, er det mulig å forlenge levetiden til belegget betraktelig. 

Perlekjeder

Hvordan rengjøre perlesmykker 

Perler bør behandles skånsomt da de er svært utsatt for smuss og skitt. Perler bør rengjøres med en tørr og myk rengjøringsklut og dette holder skitten ute av døren. 

Hvordan rengjøre smykker med steiner 

Smykker med edelstener kan rengjøres med varmt vann og oppvaskmiddel. Deretter bør smykket børstes med en myk og ren tannbørste, og til slutt tørkes av med en myk og tørr klut. 

Tommelfingerregel: 

Unngå å legge smykkene dine i hauger, siden oksiderte smykker kan "angripe" de andre smykkene. 

Sjekk våre siste innlegg!