Hva er rav?

Hva er rav?

Rav er ikke en edelsten, men det regnes som en edelsten. Den brune og til dels oransje "steinen" finnes langs den danske vestkysten. I løpet av de siste mange millioner årene har den herdede harpiksen flyttet seg fra skogbunn til strender gjennom vannet gjennom Europa.

Historie og myter

Vi må tilbake rundt 35 millioner år for å se på begynnelsen av rav. Det er ikke funnet rav der det har blitt dannet. Gjennom vannet, is fra istiden, har rav spredt seg til hele verden.

Rav er utrolig helbredende for din kropp og din psyke. Det helbreder sykdom og nervesystemet, lindrer stress og depresjon og ikke minst stimulerer det både høyre og venstre hjernehalvdel.

Plassering

Rav stammer fra forskjellige steder i Europa. Her ble det dannet harpiks i skogsområder for over 30 millioner år siden.

Verdivurdering og pris

Prisene på rav har steget de siste årene. Dette betyr at rav er mer verdt i dag enn det har vært tidligere. Selv om rav er relativt sjeldent, har de fortsatt ikke samme verdi som andre edelstener eller gull og sølv. Det er mulig å selge ravet du finner på stranden eller andre steder. Det er mange muligheter for å selge og kjøpe rav i Norge.

Smykker med rav

Hos CHANTI har vi et stort og bredt utvalg av smykker med rav. Amber finnes i flere ulike nyanser, som alle er representert i smykker hos oss. Det er mulig å velge et smykke med ensfarget rav, men også smykker med alle nyanser i ett.

 doubledouble

Vanlige spørsmål om rav

Hva er rav?

Rav er herdet harpiks som kommer fra trær. Det tar tusenvis av år før harpiksen er herdet nok til å kalles rav. Fordi rav kommer fra trær der harpiks har dryppet ned i skogbunnen, kan man ofte finne rav med forskjellige ting inni. Det kan være små insekter, blader, jord osv.

Hva består rav av?

Rav er et naturlig materiale som kommer fra noen tresorter. Rav er forsteinet harpiks som i tusenvis av år har stivnet nok til at vi kan kalle det rav.

Er det rav eller plast?

Det er flere måter å teste om rav er ekte. Den første metoden er ved å fylle en bolle med vann og deretter røre salt i. Hvis ravet ditt flyter i bollen med saltvann, så er det sannsynligvis ekte rav.

Den andre metoden er litt mer risikabel, siden du kan ende opp med å ødelegge "rav". Her må du varme opp en del av ravbiten din med en lighter. Hvis det lukter dyrenåler eller harpiks, er ravet ditt ekte. Men hvis det lukter plast, så er dessverre ikke ditt rav ekte - denne metoden kan være vanskelig hvis ravet ditt er laget av plast og det smelter.

Hvordan vet du om det er ekte rav?

Den enkleste måten å sjekke om rav er ekte er ved å tilsette salt i en bolle med vann. Saltet skal røres ut, deretter kan du ha rav i bollen. Hvis ravstykket ditt flyter, kan du stole på at ravstykket ditt er ekte. Saltmengden skal være ca 16 gram til 1 dl vann.

 

Sjekk våre siste innlegg!