Edelstenen Peridot

Edelstenen Peridot

Den olivengrønne edelstenen Peridot er avledet fra mineralet Olivin, som er det latinske ordet for oliven. Steinen er en av få som kun finnes i en enkelt farge, nemlig grønn. Fargen kan imidlertid godt variere til mer gule nyanser. Det er mengden jern i steinen som bestemmer fargen. Jo mer jern det er i, jo mørkere er steinen. Ved lavt jerninnhold fremstår steinen som lysere og til dels også gul.

Historie og myter

Tilbake i middelalderen ble det antatt at Peridot kunne gi helbredende krefter slik at man slapp unna sykdom. Peridot sammenlignes ofte med solen da den har høy glans og stråler akkurat som solen.

Mange bruker spesielt Peridot for å helbrede hjertet, og gjøre et knust hjerte helt igjen.

Plassering

Peridot kan finnes for smykkebruk mange steder rundt om i verden. Blant annet er det noen i Sør-Amerika og Australia, men faktisk også flere steder i Europa.

Man kan finne Peridot med høyeste kvalitet i Pakistan og de kalles "Kashmir Peridot".

Pris og vurdering

Peridoten som graves ut har ofte en middels til god kvalitet, noe som gjør at det oftest kun er de helt små steinene som brukes til smykker.

 doubledouble

Smykker med Peridot

Den olivengrønne steinen kan ta smykkene våre til et nytt nivå. Hvis du vil ha litt farge inn i smykket, men likevel ønsker en slags mildhet, kan et smykke med en Peridot være et godt alternativ.

Steinen er relativt myk, og har en hardhet på i underkant av 7. Derfor er det viktig å passe godt spesielt på steinen i smykket slik at den unngår slag og støt. Dette kan gi riper i steinen. Du finner alle våre smykker med Gemstone Peridot her.

Oftest stilte spørsmål om edelstenen

Hva er en peridotstein?

Denne steinen har en fin olivengrønn farge, hvor grønnfargen kan svinge avhengig av hvor mye jern som er i steinen. Det er en relativt bløt stein, som oftest finnes i lava – den kan imidlertid også finnes iblant annet meteoritter. Peridoten er en veldig myk stein og den er fort gjort å få riper. Derfor egner den seg best til halskjeder og øredobber, for å opprettholde kvaliteten.

Hva symboliserer en peridot?

I romertiden ble peridoten ofte assosiert med solen, da den er en utrolig skinnende stein og ble kalt "kveldens smaragd". Det kunne gi helbredende krefter, og ved å bære eller bruke steinen kunne man unngå å bli rammet av alvorlige sykdommer.

Sjekk våre siste innlegg!