Alt om mansjettknapper

Alt om mansjettknapper

Mansjettknapper

Mansjettknapper er det perfekte smykket for menn som ønsker å sette et unikt preg på stilen deres. Mansjettknappen kan være skinnende, særegen og personlig. Det er et smykke som alle menn bør eie.

Mansjettknappens historie

Mansjettknappen dateres tilbake til 1400-tallet, men ble ikke "vanlig" å bruke før på slutten av 1700-tallet, da menn på denne tiden ble mer fornøyd med formell antrekk.

På begynnelsen av 1800-tallet flyttet flere til middelklassen, noe som gjorde at garderoben ble mer konvensjonell. Menn begynte å bruke dresser. Den industrielle revolusjonen betydde da at mansjettknapper kunne masseproduseres og gjøres tilgjengelig for de fleste i samfunnet, i stedet for bare for overklassen. Edelstener og fargede mansjettknapper var ikke vanlig i begynnelsen, ikke før prins Edward VII av Wales populariserte fargede mansjettknapper ved å ha på seg et lyssett fra Fabergé.

 doubledouble

Etter hvert som 1900-tallet gikk, begynte designere å eksperimentere med materialer, design og til og med mansjettknapper. Emalje ble spesielt en populær måte for gullsmeder å dekorere disse smykkene, noe som muliggjorde bruk av livlige farger og relativt rimelige priser.

På 1980- og 1990-tallet førte kapitalismens dominans til at mange menn måtte kle seg formelt for forretninger, og slik er det også i det 21. århundre.

doubledouble

Mansjettknapper kommer i en lang rekke varianter, ikke bare i stil, materiale og design, men også i type feste. Av praktiske årsaker har noen blitt mer populære og vanlige enn andre. Enten du foretrekker kuleryggen, hvalryggen eller torpedomodellen, finnes det mansjettknapper for enhver manns behov og estetikk.

Delene på en mansjettknapp

Skal du holde styr på utseendet og lufte din sofistikerte kunnskap om mansjettknapper, er det viktig at du holder styr på delene til en mansjettknapp. Den øvre delen av mansjettknappen kalles fronten. Den bærer ofte et design, en edelsten eller et annet fint materiale. Den neste delen er pinnen, som går gjennom mansjetthullet og kobles til baksiden. Baksiden er den nedre delen av mansjettknappen. For å kunne låse mansjettknappen på plass kan baksiden dreies 90 grader slik at det ikke ryker ut av mansjetthullet. Det finnes imidlertid noen typer mansjettknapper hvor lukkemekanismen består av et kjede, en snor eller en buet pinne, og den bakre delen av mansjettknappene har ofte identisk utforming foran.

Typer mansjettknapper

Det finnes mange forskjellige typer mansjettknapper, og de er enkle å identifisere ved navn da navnene er gitt i henhold til formen på mansjettknappene. De to vanligste typene mansjettknapper kalles "hvalmodellen" og "torpedomodellen". Hvalmodellen har en bakside formet som halen på en hval, derav navnet. For å sette inn hvalmansjettknottene, vri ryggen til vertikal posisjon slik at den er parallelt med pinnen, før den gjennom hullene på mansjettene dine, og snu til slutt ryggen tilbake til horisontal posisjon. Hvalmansjettknapper er populære, rimelige og enkle å bruke. Låsemekanikken slites imidlertid mye, så avhengig av kvalitet og hvor ofte de brukes, varer de ofte ikke like lenge. Torpedomansjettknappen er veldig lik hvalmansjettknappen, men baksiden er mer som en torpedo. Mansjettknappene med torpedo settes inn på samme måte som hvalmodellen. Disse mansjettknappene er også rimelige, men kan også gå i stykker på grunn av slitasje. Hvor lenge mansjettknappene varer avhenger av kvalitet, slitasje og materiale.

Råvarer

Som med alle andre smykker, lages også mansjettknapper i mange forskjellige materialer. Noen av de vanligste materialene er rustfritt stål og sølv da de passer til alle slags skjorter, og er svært motstandsdyktige mot slitasje.

 doubledouble

Mansjettknapper i rustfritt stål

Mange mansjettknapper er laget av rustfritt stål, da det som navnet indikerer er rustfritt og har derfor en god holdbarhet. Det er et slitesterkt materiale og mansjettknappene har derfor lang levetid. Rustfritt stål har en gråaktig glans, og er lett å matche med andre farger. Mansjettknapper i rustfritt stål er derfor et godt og trygt valg. Dette materialet har et litt industrielt og rått utseende. Finn våre mansjettknapper i rustfritt stål her.

Mansjettknapper i sterling sølv

Sterling sølv ligner på rustfritt stål, men er litt varmere. Sterling sølv er allsidig, sofistikert og tidløst, og denne vakre legeringen fortjener sin plass som et av de mest elskede, edle metallene. Mansjettknapper i sølv er også enkle å matche til andre farger, så du trenger ikke bruke tid på å velge riktig farge på skjorten. Sterling sølv har en fin glans og er motstandsdyktig mot riper. Finn våre mansjettknapper i sølv her.

Slik setter du inn mansjettknapper

Hvis du er usikker på hvordan du setter inn mansjettknappene riktig, kan du trygt følge denne guiden slik at du kan paradere tilbehøret ditt.

 

Ta skjorten din med ekstra lange og bøyde doble mansjetter og brett mansjetten tilbake over seg selv. Roter mansjettknotten slik at den er vertikal før du fører den gjennom stofflagene, og vri den deretter tilbake til horisontal posisjon. Og nå kan du bære dine vakre mansjettknapper stolt.

Mansjetttyper

Ikke bare finnes det alle typer mansjettknapper, det finnes også mange forskjellige typer mansjetter. Først og fremst er det singelmansjetten, som du vanligvis ser på helt vanlige skjorter. På denne mansjetten er det vanligvis 1-3 knapper og man kan ikke bruke mansjettknapper til denne typen mansjett.

Doble mansjetter kommer derimot uten knapper, og lukkes derfor med mansjettknapper. Disse mansjettene kalles også 'franske mansjetter'. Det antas derfor at deres opprinnelse fant sted i Frankrike. Det er fire forskjellige franske mansjetter: fransk firkantet mansjett, fransk vinkelmansjett , fransk rund mansjett og fransk kontinental mansjett.

 mansjett

Hvordan matche mansjettknapper til antrekket

Det er viktig at du, som med alle andre smykker, sørger for at de matcher antrekket ditt. Du bør derfor vurdere fargen og designet på mansjettknappene dine for å matche resten av antrekket. Som tidligere nevnt er det sikre valget mansjettknapper hvis farge faller utenfor fargehjulet, for eksempel : hvit, svart, grå og sølv. Det kan også være smart å matche fargen på mansjettknappene dine til fargen på en eller flere deler av antrekket ditt. Som om du har på deg en blå skjorte, et blått slips eller annet blått, så velger du de vakre blå mansjettknappene. Fargede mansjettknapper passer også veldig bra til hvite og lyse skjorter da det skaper en fin kontrast.

Det er mange forskjellige måter å bruke mansjettknapper på, men det viktigste er at du virkelig elsker utseendet. Så slå deg løs og vær kreativ!

Oppbevaring av mansjettknapper

Hvordan du oppbevarer smykkene dine, inkludert mansjettknapper, har stor innvirkning på hvor godt de holder seg vakre og skinnende. Hold dem unna badet, eller andre steder hvor det oppstår store temperatursvingninger – for eksempel under et åpent vindu. De bør oppbevares i romtemperatur, vekk fra direkte sollys, og ideelt sett på et sted med lav luftfuktighet for å unngå flekker av sølv. Hold derfor mansjettknappene trygge og mørke, for å unngå sollys og stoffer som kan skade dem. Det mest ideelle er å oppbevare dem i en mansjettknappboks så de ikke riper hverandre og du unngår at de får sollys og luft. Hvis du ikke eier en mansjettknapp er det en god investering, men du kan også oppbevare dem i et vanlig smykkeskrin. Finn vårt helt eget smykkeskrin her.

 doubledouble

Rengjøring av mansjettknapper

Som andre smykker slites mansjettknapper ut og krever derfor riktig oppbevaring, rengjøring og vedlikehold. Det er lettest å rengjøre mansjettknapper ved å sende dem til rens til en gullsmed, men det kan også gjøres hjemme med en mykhåret tannbørste, et mildt oppvaskmiddel og en bomullsklut. For å få mansjettknappene til å skinne igjen, kan du bruke en bomullspinne dyppet i hydrogenperoksid for å enkelt polere dem. Når du har renset og polert mansjettknappene dine bør de helst oppbevares i et smykkeskrin, mansjettknappeske eller lignende for å unngå sollys og luft slik at de ikke oksiderer eller misfarges.

 

Sjekk våre siste innlegg!